Wczoraj
moja teściowa zrobiła nam smaka na kurki. Plan na obiad był
zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne
popołudnie do sklepu po potrzebne składniki i tak powstał szybki
obiad kurkami gotowy w 20 minut.
Kurki
mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się
z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym.
Taki sos
przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal
wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.
Składniki:
500g
piersi z kurczaka
2
małe cebule lub jedna większa
200g
kurek
200ml
śmietanki słodkiej
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
masła
sól,
czarny pieprz, papryka w płatkach
Sposób przygotowania:
Kurki
oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę.
Na
dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła.
Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego
kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż
odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się
zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem oraz płatkami papryki.
Serwujemy
z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze)
ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.
Uwielbiam kurki, a w połączeniu ze śmietaną niebo w gębie! Proponuję dodać do sosu suszone pomidory, dla mnie rewelacyjnie podkręcają smak :)
OdpowiedzUsuń