poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami


Wczoraj moja teściowa zrobiła nam smaka na kurki. Plan na obiad był zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne popołudnie do sklepu po potrzebne składniki i tak powstał szybki obiad kurkami gotowy w 20 minut.
Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym.
Taki sos przygotowuje się bardzo szybko i świetnie pasuje do niemal wszystkich dodatków: pyz, makaronów, ziemniaków, kaszy.




Składniki:
500g piersi z kurczaka
2 małe cebule lub jedna większa
200g kurek
200ml śmietanki słodkiej
łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
sól, czarny pieprz, papryka w płatkach

Sposób przygotowania:
Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę.
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam kurki, a w połączeniu ze śmietaną niebo w gębie! Proponuję dodać do sosu suszone pomidory, dla mnie rewelacyjnie podkręcają smak :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly