Pierogi
to klasyczne danie kuchni polskiej, które lubi chyba każdy. Przepis
na to ciasto jest zdecydowanie moim ulubionym. Świetnie się
rozwałkowuje i gotuje,a przy tym jest cieniutkie i miękkie.
Tradycyjny farsz mięsny wzbogaciłam dodatkiem orzechów i odrobiny
cynamonu, dzięki czemu zyskały nowy smak.
Składniki:
(na
około 40szt)
Ciasto:
300g
maki pszennej tortowej
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
żółtko jajka
160ml gorącej wody
50g miękkiego masła
szczypta soli
Farsz:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2
białe cebule
ząbek
czosnku
oliwa
do smażenia
sól,
czarny pieprz, zioła prowansalskie, słodka papryka, cynamon
szklanka
orzechów włoskich
pól
szklanki bulionu
Okrasa:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże białe cebule
Sposób
przygotowania:
Farsz:
Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek
drobno siekamy i szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i
doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, ziołami
prowansalskimi, słodką papryka oraz odrobiną cynamonu. Kiedy mięso
się zetnie zdjęć z ognia i przestudzić. Zmielić lub zblendować
na gładko razem z posiekanymi orzechami włoskimi. Dolać około ½
szklanki bulionu (sprawi że farsz będzie bardziej soczysty) i
dokładnie wymieszać.
Ciasto: Z mąki, żółtka, masła, wody
i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Cieniutko
rozwałkować i wykroić koła. Na środek każdego nałożyć
łyżeczkę farszu i zlepić.
Zawsze zdecydowanie lepiej gotują się
pierogi mrożone dlatego polecam przemrozić je przed gotowaniem,
jednak nie jest to konieczne. Pierogi układać pojedynczą warstwą
na oprószonej mąką talerzu i wstawić do zamrażalki na minimum 30
minut.
Gotować w osolonym wrzątku kilka minut
od wypłynięcia.
Okrasa: Na patelni rozgrzać oliwę,
zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę.
Pierogi
podawać polane tłuszczem z cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz