Propozycja
smacznego i lekkiego posiłku lub warzywnego dodatku do dania
głównego, który świetnie zastąpi tradycyjną wersję z bułką tartą.
Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.
Łączy w sobie chrupiące pistacje, aromatyczną bazylię i sezonowe szparagi.
Składniki:
(na
3 porcje)
500g
białych szparagów
sól
łyżka
cukru
3
łyżki obranych pistacji bez łupi
3
łyżki parmezanu startego
3
łyżki oliwy z oliwek extra vergine
ząbek
czosnku
6-8
gałązek świeżej bazylii
Sposób
przygotowania:
Szparagi
myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan ścieramy. Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek miksujemy tak aby uzyskać masę z wyraźnymi kawałkami orzechów (no chyba że wolicie na gładko).
Szparagi wykładamy na talerze a na nie nakładamy pistacjowe pesto. Dekorujemy listkiem bazylii.
Szparagi wykładamy na talerze a na nie nakładamy pistacjowe pesto. Dekorujemy listkiem bazylii.
to już niestety ostatnie szparagi- pycha!
OdpowiedzUsuńSmaczne! :)
OdpowiedzUsuń