Czy
jest ktoś kto nie lubi pierogów? A taki który nie lubi truskawek?
Pierogi z truskawkami zawsze sa doskonałym pomysłem na letni obiad.
Najlepsze są takie które mają cieńkie i smaczne ciasto.
Ten
przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest
miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i
chrupiącymi migdałami.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
4
szklanki mąki pszennej
Szklanka
wody
2jajka M
¼
łyżeczki soli
Nadzienie:
truskawki
płatki
migdałów
konfitura
z owoców róży
WYKONANIE:
Truskawki
myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na
pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni.
Z
mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy.
Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego
truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży.
Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.
Najlepiej gotują się
pierogi mrożone, dlatego warto umieścić je na talerzu
posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć
je do pojemnika.
Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od
wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane
brązowym cukrem.
oj tak, pierogi z owocami to obowiązkowy punkt w każdym letnim menu!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń