wtorek, 30 czerwca 2015

Pierogi z truskawkami, różą i migdałami

Czy jest ktoś kto nie lubi pierogów? A taki który nie lubi truskawek? Pierogi z truskawkami zawsze sa doskonałym pomysłem na letni obiad. Najlepsze są takie które mają cieńkie i smaczne ciasto.
Ten przepis to tajemnica sukcesu pierogów mojej teściowej. Ciasto jest miekkie i bardzo smaczne a farsz nieco odmieniony nutą róży i chrupiącymi migdałami.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
Szklanka wody
2jajka M
¼ łyżeczki soli
Nadzienie:
truskawki
płatki migdałów
konfitura z owoców róży

WYKONANIE:
Truskawki myjemy, osuszamy i odszypułkowujemy. Jesli sa duże przekrawamy na pół. Płatki migdałow rumienimy na suchej patelni.
Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Zostawiamy na około 15 minut przykryte czystą ściereczką. Cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego truskawkę, kilka płatków migdałów oraz trochę konfitury z róży. Kółka zginamy na pól i formujemy pieroga.
Najlepiej gotują się pierogi mrożone, dlatego warto umieścić je na talerzu posypanym mąką w zamrażalce. Gdy stwardnieją można przełożyć je do pojemnika.
Gotujemy w osolonym Wrzątku kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane słodką śmietanką i posypane brązowym cukrem.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly