Bardzo lubię jajka i wszystko co można z nich przygotować. Omlet to zaraz po jajecznicy jeden z moich faworytów. Robi sie go szybko i latow a jego smak mozna zmieniać żonglując dodatkami.
Ten jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką
i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne śniadanko dla
całej rodziny.
2
jajka
2
łyżki masła klarowanego
Łyżka
mąki
Łyżka
mleka
Sól,
biały pieprz
½
białej cebuli
Pomidor
5
białych szparagów
Łyżeczka
cukru
Do
dekoracji dymka
Sposób
przygotowania
Cebulę
kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy
do miseczki. Pomidory kroimy.
Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy
w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o
długości około 5 cm.
Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem,
łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie
łączymy z żółtkami.
Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła
klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się
zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona
cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na
pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.
Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląd i zapewne smakuje.
OdpowiedzUsuń