poniedziałek, 29 czerwca 2015

Omlet ze szparagami i pomidorami

Bardzo lubię jajka i wszystko co można z nich przygotować. Omlet to zaraz po jajecznicy jeden z moich faworytów. Robi sie go szybko i latow a jego smak mozna zmieniać żonglując dodatkami.
 Ten jest puszysty i wysoki, z sezonowymi szparagami, słodkawą cebulką i aromatycznymi pomidorami. Przepyszne śniadanko dla całej rodziny. 



 
Składniki
2 jajka
2 łyżki masła klarowanego
Łyżka mąki
Łyżka mleka
Sól, biały pieprz
½ białej cebuli
Pomidor
5 białych szparagów
Łyżeczka cukru
Do dekoracji dymka
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce masła klarowanego. Przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy. 

Szparagi dokładnie obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Kroimy na kawałki o długości około 5 cm. 

Żółtka ucieramy z solą, białym pieprzem, łyżka mleka i mąki. Białka ubijamy na sztywno. Białka delikatnie łączymy z żółtkami.

Na małej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wylewamy masę jajeczną. Gdy spód i boki omletu się zetną układamy szparagi, kawałki pomidorów i przesmażona cebulkę. Delikatnie przy użyciu dwóch noży składamy omlet na pół. Dekorujemy reszta szparagów i posypujemy posiekana dymką.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly