niedziela, 28 czerwca 2015

Grillowana karkówka

Karkówka to ulubione mięso grillowe Polaków. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. Marynowanie w przyprawach z dodatkiem octu i miodu sprawie że mięso jest kruche, soczyste, z lekka nutką słodyczy.




Składniki:
1kg karkówki
2 średnie białe cebule
marynata:2 łyżki miodu,
2 łyżki octu winnego,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka startego imbiru,
1 łyżka posiekanej chili,
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka gorczycy
3 łyżki oliwy z oliwek,
czarny pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm.
Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie na 24h).
Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielką ilością oliwy aby mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.



Czas przygotowania: 30’ + marynowanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly