niedziela, 28 czerwca 2015

Grillowana karkówka

Gdybym zrobiła sondę wśród rodziny i znajomych jakie mięso z grilla lubią najbardziej karkówka nie miałaby sobie równych. Jest tak nie bez powodu, przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak. 

Każdy ma swój sprawdzony sposób na jej przyrządzenie, ja przedstawiam mój ulubiony.






Składniki:

1kg karkówki/łopatki

2 średnie białe cebule

marynata:2 łyżki miodu,

2 ząbki czosnku,

1 łyżka startego imbiru,

1 łyżka posiekanej chili,

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka gorczycy

3 łyżki oliwy z oliwek,

czarny pieprz

sól





Sposób przygotowania:


Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości około 1cm.

Czosnek obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat. Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem. Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin (idealnie byłoby na 24h).

Rozpalamy grill i smarujemy ruszt niewielka ilością oliwy aby mięso się nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly