Karkówka
to ulubione mięso grillowe Polaków. Jest tak nie bez powodu,
przerosty tłuszczu wytapiają się nadając potrawie smak.
Marynowanie w przyprawach z dodatkiem octu i miodu sprawie że mięso
jest kruche, soczyste, z lekka nutką słodyczy.
Składniki:
1kg
karkówki
2
średnie białe cebule
marynata:2
łyżki miodu,
2
łyżki octu winnego,
2
ząbki czosnku,
1
łyżka startego imbiru,
1
łyżka posiekanej chili,
1
łyżeczka słodkiej papryki
1
łyżeczka gorczycy
3
łyżki oliwy z oliwek,
czarny
pieprz
sól
Sposób
przygotowania:
Mięso
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy i kroimy na
plastry o grubości około 1,5 cm.
Czosnek
obieramy, drobno siekamy i rozcieramy nożem aby uwolnił aromat.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy do uzyskania jednolitej
konsystencji. Mięso umieszczamy w pojemniku z wieczkiem i obtaczamy
dokładnie w marynacie. Cebule kroimy w piórka i mieszamy z mięsem.
Pudełko zamykamy wieczkiem i zostawiamy w lodówce na kilka godzin
(idealnie na 24h).
Rozpalamy
grill i smarujemy ruszt niewielką ilością oliwy aby mięso się
nie przypalało. Grillujemy po kilka minut z każdej strony.
Czas przygotowania:
30’ + marynowanie
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz