Proste
wiosenne danie do którego przygotowania wystarczy 25 minut.
Przygotowane na parze mięso z dodatkiem sezonowych szparagów jest
niskokaloryczne i lekkie ale bardzo smaczne.
Składniki:
500g
schabu
½
pęczka zielonych szparagów
½
pęczka białych szparagów
sól
czarny pieprz, zioła prowansalskie
łyżka
masła
łyżka
mąki
sok
i skórka z cytryny
gałka muszkatołowa
olej
do posmarowania naczynia
Sposób
przygotowania:
Szparagi
myjemy, Białe obieramy. Gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i
łyżeczki cukru przez około 5-6 minut. Odcedzamy.
Do wody z
gotowania szparagów wkładamy obierki z tych warzyw i gotujemy około
10 minut. Odcedzamy i odparowujemy tak aby pozostały około 1,5-2
szklanki płynu.
Schab
myjemy i kroimy na porcje. Każdą cienko rozbijamy (uwaga żeby nie
zrobić dziur). Doprawiamy z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi. Na każdym kawałku mięsa układamy po
kawałku białych i zielonych szparagów i zawijamy. Naczynie do
gotowania na parze smarujemy olejem, żeby roladki nie przywarły.
Układamy łączeniem do dołu. Gotujemy na parze przez 15 minut.
W
garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i rozprowadzamy. Wlewamy
wywar ze szparagów cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sokiem
z cytryny, gałką muszkatołową i białym pieprzem.
Roladki
podajemy polane sosem szparagowym i posypane startą skórką
cytrynową.
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń