Baaardzo puszysty, wilgotny, doskonały. Ukochane ciasto mojego męża i dzieci.
Najlepszy murzynek przepisu mojej mamy po moich niewielkich
modyfikacjach.
Składniki:
200g masła
½ szklanki oleju
2 szklanki cukru
½ szklanki wody
6 łyżek kakao
miąższ z jednej laski wanilii lub aromat waniliowy
4 jajka M
2 szklanki mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka octu spirytusowego
½ szklanki ziaren surowego kakao (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
W garnku umieszczamy masło, olej. Gdy tłuszcz się rozpuści dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao dobrze rozmieszane w wodzie. Podgrzewamy do uzyskania jednolitej masy. Pół szklanki odlewamy na polewę. Resztę chłodzimy do temperatury pokojowej.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Następnie dodajemy żółtka, masę kakaową oraz przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy aż masa będzie jednolita. Dodajemy ziarna kakao. Wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm (lub kwadratowej 22x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach C do tzw. „suchego patyczka”.
Wierzch ciasta smarujemy odłożoną wcześniej polewą. Kroimy po wystygnięciu.
W przepisie jest mały kruczek.. nie napisałaś co robimy z przestudzoną masą ;) Łączymy z białkami a potem żółtkami?
OdpowiedzUsuńrzeczywiście coś mi uciekło. Dziękuje za uwagę ;)
UsuńJuż dopisałam. Masę kakaową dodajemy po żółtkach a przed mąką ;)
i z polewą czekoladową <3
OdpowiedzUsuńPowodzenia w dokładnym rozmieszaniu 6 łyżek kakao w 1/2 szklanki wody
OdpowiedzUsuń