Super
pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z
truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym
letnim napojem.
Składniki:
(na
1l syropu)
1kg
truskawek
4
kg rabarbaru
500kg
cukru
2-3cytryny
(skórka i sok)
Sposób
przygotowania
Owoce
myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar
obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na
tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i
dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce
puszczą soki.
Sok
odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do
wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop
przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz