środa, 22 lipca 2015

Syrop truskawkowo-rabarbarowy z cytrynką

Super pyszny i orzeźwiający dzięki dodatkowi cytryny i rabarbaru syrop z truskawek. Z dodatkiem lista mięty i kostki lodu jest doskonałym letnim napojem.

Składniki:
(na 1l syropu)
1kg truskawek
4 kg rabarbaru
500kg cukru
2-3cytryny (skórka i sok)

Sposób przygotowania
Owoce myjemy. Od truskawek odcinamy szypułki i kroimy na pół. Rabarbar obieramy i kroimy w małe kawałki. Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o małych oczkach, sok wyciskamy. Owoce wkłądamy do garnka i dodajemy cukier. Gotujemy kilka minut (około 6-8min) aż owoce puszczą soki.
Sok odcedzamy na sitku wyciskając z nich syrop. Gorcy wlewamy do wysterylizowanych/wyparzonych butelek.. Jeżeli chcemy syrop przechowywać butelki z syropem należy pasteryzować 15-20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly