czwartek, 23 lipca 2015

Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików

Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce.
Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.



Składniki:

(na 4 słoiki 1l)
10 średnich pomidorów
biała cebula
czerwona cebula
2 średnie cukinie
po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
2 ząbki czosnku
2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
sól, pieprz, ostra papryka, cukier
mleko do gotowania kukurydzy

Wykonanie


Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut.

Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.

Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb.

W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.

2 komentarze:

  1. Witam,
    czy gotowy sos trzeba przechowywać w lodówce, czy można w szafce?
    Ile można przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos przechowuje w spiżarce lub w piwnicy, bez lodówki. Sos jest zawekowany.
    Wytrzymuje na pewno do następnego lata. Dłużej nie wiem bo nigdy żaden nie dotrwał ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly