Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce.
Mix
sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki
obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny
obiad gotowy.
Składniki:
(na
4 słoiki 1l)
10
średnich pomidorów
biała cebula
czerwona cebula
2 średnie cukinie
po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
2 ząbki czosnku
2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
sól, pieprz, ostra papryka, cukier
mleko do gotowania kukurydzy
biała cebula
czerwona cebula
2 średnie cukinie
po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
2 ząbki czosnku
2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki wody
1/3 szklanki octu
sól, pieprz, ostra papryka, cukier
mleko do gotowania kukurydzy
Wykonanie
Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut.
Cebule
i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.
Pomidory
sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.
Pokroić
w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą
miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb.
W
osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać
około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować.
Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do
ostygnięcia do góry dnem.
Witam,
OdpowiedzUsuńczy gotowy sos trzeba przechowywać w lodówce, czy można w szafce?
Ile można przechowywać?
Sos przechowuje w spiżarce lub w piwnicy, bez lodówki. Sos jest zawekowany.
OdpowiedzUsuńWytrzymuje na pewno do następnego lata. Dłużej nie wiem bo nigdy żaden nie dotrwał ;)
pozdrawiam