Clafoutis
to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym,
rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan.
Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce,
zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.
Sprawdza
się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie
dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami.
SKŁADNIKI:
(składniki
na formę o średnicy 20cm)
czereśnie
około 300g
100g
cukru drobnego
125g
maki pszennej
3
jajka
200ml
mleka
2
łyżeczki cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik
nagrzewamy do 190 stopni C.
Czereśnie
myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w
natłuszczonej formie.
Cukier
puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania
jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na owoce.
Pieczemy
około 20 minut do zarumieniania.
Serwujemy
jeszcze letnie pospane cukrem pudrem.
Pysznie wygląda. Ciasto z czereśniami biorę w ciemno :)
OdpowiedzUsuńCzereśni nie mam, ale mam wiśnie i pomyślałam, że mogą również fantastycznie smakować w Twojej propozycji deserowej, wypróbuję :) Ja ze swojej strony polecam Ci pyszny biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną na upalny weekend! Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń