piątek, 24 lipca 2015

Clafoutis czereśniowy

Clafoutis to klasyczny francuski deser, gdzie owoce zatopione są w płynnym, rzadkim cieście. Po upieczeniu smakuje trochę jak pudding lub flan. Jest bardzo prosty w wykonaniu. Wystarczy wyłożyć do formy owoce, zmiksować wszystkie składniki ciasta i zapiec.
Sprawdza się z dowolnymi owocami. Tradycyjnie są to czereśnie ale równie dobry jest z kwaskowatymi malinami, porzeczkami czy wiśniami.




SKŁADNIKI:
(składniki na formę o średnicy 20cm)
czereśnie około 300g
100g cukru drobnego
125g maki pszennej
3 jajka
200ml mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
Czereśnie myjemy, drylujemy i wykładamy gęsto, pojedyncza warstwą w natłuszczonej formie.
Cukier puder i waniliowy miksujemy z mąką, jajkami i mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na owoce.
Pieczemy około 20 minut do zarumieniania.
Serwujemy jeszcze letnie pospane cukrem pudrem.


2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda. Ciasto z czereśniami biorę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czereśni nie mam, ale mam wiśnie i pomyślałam, że mogą również fantastycznie smakować w Twojej propozycji deserowej, wypróbuję :) Ja ze swojej strony polecam Ci pyszny biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną na upalny weekend! Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly