Propozycja
słodkiego śniadania lub podwieczorku, który z pewnością polubią
nie tylko dzieci ale też miłośnicy słodyczy i owoców.
Warto się
na niego skusić szczególnie latem, gdy wszędzie mnóstwo
sezonowych owoców.
Składniki:
omlet:
2
jajka
2
płaskie łyżki mąki pełnoziarniste
2-3
łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
sól
2
łyżeczki cukru
łyżka
wiórków kokosowych
aromat
waniliowy lub miąższ z ½ laski wanilii
½
łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
oleju kokosowego
dodatki:
jogurt
grecki
płatki
migdałów
siemię
lniane
rodzynki
owoce
(u mnie ananas, maliny, jagody)
Sposób
przygotowania:
W
wysokim naczyniu ubijamy białka jajek z odrobina soli. Gdy będą
sztywne dodajemy kolejno nie przerywając miksowania: cukier, a
następnie żółtka, mleko/śmietankę, wiórki kokosowe, aromat i
mąkę z proszkiem do pieczenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę
oleju kokosowego i wlewamy jednolita masę jajeczną.
Delikatnie
podważamy i sprawdzamy czy masa się zarumieniła. Kiedy tak się
stanie przykrywamy patelnię dużym talerzem i szybkim ruchem
przewracamy ją tak aby omlet opadł na talerz. Omlet zsuwamy
ponownie na patelnia i rumienimy z drugiej strony.
Na
jedna połówkę nakładamy jogurt grecki, umyte i pokrojone owoce
oraz posypujemy siemieniem lnianym, rodzynkami i płatkami migdałów.
Składamy na pół.
wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń