niedziela, 26 lipca 2015

Kopytka z jagodami

Idealny obiad na lato – jagody, mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!


 
Składniki

Kopytka:
1 kg obranych surowych ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczana
2 szklanki mąki pszennej
sól
jajko

Frużelina:
szklanka jagód
szklanka wody
cukier do smaku
2 łyżki budyniu waniliowego
śmietanka kremówka

Sposób przygotowania
Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać).
Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie.

Kluski wykładamy na talerze. Polewamy słodka śmietanką i frużeliną.




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly