Idealny obiad na lato – jagody,
mięciutkie kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie
tylko dzieci!
Kopytka:
1
kg obranych surowych ziemniaków
1 szklanka mąki ziemniaczana
2 szklanki mąki pszennej
sól
jajko
Frużelina:
szklanka jagód
1 szklanka mąki ziemniaczana
2 szklanki mąki pszennej
sól
jajko
Frużelina:
szklanka jagód
szklanka
wody
cukier
do smaku
2
łyżki budyniu waniliowego
śmietanka
kremówka
Sposób
przygotowania
- Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna wyciągamy a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko oraz dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać).
Frużelina: jagody zalewamy połową wody
a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy
do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały
czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się zetnie.
Kluski wykładamy na talerze. Polewamy
słodka śmietanką i frużeliną.
Pyszne kopytka, super pomysł z tymi jagodami :)
OdpowiedzUsuńMmm idealny obiad na dziś! ;)
OdpowiedzUsuń