Danie
jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace
z nawiązką.
Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z
włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest
wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny
obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam!
SKŁADNIKI:
ciasto:
100g
maki pszennej tortowej
100g
maki pszennej krupczatki
1000g
zimnego masła
szczypta
soli
2
łyżki zimnej wody
nadzienie:
podwójna
pierś z kurczaka
około
10 kawałków suszonych pomidorów
2
białe cebule
2
ząbki czosnku
garść
ciemnych oliwek
garść
świeżej bazylii
200ml
słodkiej śmietanki 12%
3
jajka
sól,
pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
ciasto:
Składniki
ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez
około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na
formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za
foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na
niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w
temperaturze 180 stopni.
nadzienie:
W
międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i
wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy cebulkę
podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić
solą i pieprzem. Na kurczaku ułożyć pokrojone suszone pomidory
oraz oliwki.
Śmietankę
wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym
czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200
stopni przez około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz