wtorek, 21 lipca 2015

Quiche z kurczakiem i pomidorami

Danie jest nieco czasochłonne ale efekt wynagradza włożoną w nie prace z nawiązką.
Połączenie tradycyjnego francuskiego quiche z włoskimi dodatkami stanowi kompromis dla tradycji obu krajów i jest wyjątkowo smaczne. Quiche doskonale sprawdza się na niedzielny obiad lub kolacje ze znajomymi. Polecam!



SKŁADNIKI:
ciasto:

100g maki pszennej tortowej
100g maki pszennej krupczatki
1000g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

podwójna pierś z kurczaka
około 10 kawałków suszonych pomidorów
2 białe cebule
2 ząbki czosnku
garść ciemnych oliwek
garść świeżej bazylii
200ml słodkiej śmietanki 12%
3 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

ciasto:

Składniki ciasta zagniatamy na jednolite ciasto. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch. Podpiekamy wstępnie przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

nadzienie:

W międzyczasie zeszklić cebulkę wcześniej pokrojoną w piórka i wyłożyć na ciasto. Na patelni na której smażyliśmy cebulkę podsmażyć pierś z kurczaka pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem. Na kurczaku ułożyć pokrojone suszone pomidory oraz oliwki.

Śmietankę wymieszać z jajkami, solą, pieprzem, gałką i przeciśniętym czosnkiem. Wlać do formy. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly