Na ryneczku pojawiły się pierwsze jagody. Nie ukrywam, że są to jedne z moich ulubionych owoców.
Na nadchodzący, gorący weekend polecam
puszysty sernik z leśnymi jagodami na kruchym spodzie z płatków
owsianych.
Idealny do
aromatycznej kawki na słonecznym tarasie ;)
Składniki:
(na
tortownice o średnicy 28cm)
spód:
¾
płatków owsianych
½
szklanki mąki pszennej
łyżka
cukru
żółtko
jajka
łyżka
jogurtu greckiego
2
łyżki masła
masa
serowa:
1kg
sera twarogowego 3x mielonego
100g
masła
szklanka
jagód
1
- 1 i ¼ szklanki cukru pudru (w zależności jak kwaśny jest ser)
6
jajek L
aromat
waniliowy
3
płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
200ml
śmietanki kremówki
Sposób
przygotowania:
Spód:
Płatki owsiane mielimy na mąkę, dodajemy make pszenną, cukier
żółtko, jogurt i masło i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy w
kulę, umieszczamy w woreczku śniadaniowym i chłodzimy w lodówce
30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Wycinamy
koło o średnicy tortownicy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy
przez 15 minut.
Masa
serowa:
Ser twarogowy mielimy trzykrotnie i ucieramy z miękkim masłem.
Jagody miksujemy blenderem i łączymy z masą serową. Nie
przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku, cukier
puder, aromat i mąkę ziemniaczaną.
Dobrze schodzona kremówkę
ubijamy do uzyskania sztywnej masy. Śmietanę dodajemy do masy
serowej i delikatnie łączymy składniki. Masę wylewamy na
podpieczony spód.
Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach C a
następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy
jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych
drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną
jagodową (przepis już wkrótce).
Pychota :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuń