Gulasz
to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty
składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję
z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest
lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna.
Składniki:
3
białe cebule
3
ząbki czosnku
1kg
wołowiny
sól,
czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie,
ziele angielskie, liście laurowe
oliwa
do podsmażenia
mąka
około 2 łyżek
1l
bulionu
puszka
krojonych pomidorów
0,5–1
kg żółtej fasolki szparagowej
czerwona
papryka
średnia
cukinia
½
puszki kukurydzy
Sposób
przygotowania:
Cebule
i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szklimy w garnku o szerokim dnie
na odrobinie oleju. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i
kroimy w kostkę o wielkości jaką lubimy. Wołowinę dokładamy do
cebulki i przesmażamy aż zmieni kolor i się „zamknie”, tak
żeby smak mięsa nie uciekał w czasie duszenia. Przyprawiamy solą,
świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka i ostra papryką oraz
ziołami prowansalskimi. Dokładamy kilka listków laurowych i parę
kulek ziela angielskiego. Ja wkładam je do małych woreczków z
organzy. Dzięki temu łatwo je wyciągnąć i nikt przez przypadek
nie natrafi na kulkę ziela ;) Mięso oprószamy niewielka ilością
mąki.
Całość
podlewamy połową bulionu oraz dodajemy pokrojone pomidory z puszki.
Zmniejszamy moc kuchenki i przykrywamy pokrywką. Dusimy około
50-60 minut.
W
międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i
kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg
fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie
połowę.
Czerwona
paprykę i cukinię kroimy w kostkę.
Po
mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż
fasolka będzie niemal miękka. Na końcu dodajemy kukurydzę i
cukinię i dusimy jeszcze kilka minut aż warzywa zmiękną.
Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy do smaku
tymi samymi przyprawami, które używaliśmy wcześniej.
Serwujemy
z kaszą gryczana lub kluseczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz