środa, 8 lipca 2015

Coffee frappe

Pochodzi z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetką bitej śmietany i dodatkiem lodów.


Składniki:
(na jedna dużą kawę)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
¼ szklanki gorącej wody
½ szklanki mleka
2 kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych
lód lub zamrożone kostki kawy
bita śmietana
gorzka czekolada

Sposób przygotowania:
Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia składników.
Do wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady.
Serwujemy od razu po przygotowaniu.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly