Pochodzi
z Grecji ale zadomowiła się u nas na dobre bo świetnie chłodzi i
orzeźwia w upalne dni. Doskonale smakuje z rozetką bitej śmietany i
dodatkiem lodów.
Składniki:
(na
jedna dużą kawę)
2
łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub więcej jeśli wolisz mocną)
¼
szklanki gorącej wody
½
szklanki mleka
2
kulki lodów waniliowych/karmelowych lub innych ulubionych
lód
lub zamrożone kostki kawy
bita
śmietana
gorzka
czekolada
Sposób
przygotowania:
Kawę
rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą. Studzimy a następnie
chłodzimy w lodówce. Zimna kawę wlewamy do słoika razem z mlekiem
i dwoma gałkami lodów. Intensywnie potrząsamy do połączenia
składników.
Do
wysokiej szklanki wkładamy kilka kostek lodu lub co polecam kostki
zamrożonej kawy. Dopełniamy kawą ze słoika. Na wierzchu robimy
rozetkę z bitej śmietany i ścieramy nieco gorzkiej czekolady.
Serwujemy
od razu po przygotowaniu.
Cudowna :)
OdpowiedzUsuńKawa przepyszna!!! Piłam wczoraj wykonaną przez Autorkę przepisu;)
OdpowiedzUsuń