Cukinia jest jednym
z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod
różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem
wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.
Wyszło pyyyysznie! :)
SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
600g łopatki
wieprzowej
pół słoika
suszonych pomidorów
czarne oliwki
sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
200g kaszy kuskus
czarne oliwki
sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
200g kaszy kuskus
bulion warzywny lub
wieprzowy
parmezan do posypania
parmezan do posypania
WYKONANIE:
Cukinie myjemy,
przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o
grubości około 1cm.
Na rozgrzanej
oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i
przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno
pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym
pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy
chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy
płyn.
Mięso z cukinią
łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i
przekrojonymi na pół oliwkami.
Farszem wypełnimy
wydrążone cukinie. Parmezan ścieramy na małych oczkach i
posypujemy nim cukinie.
Zapiekamy w 180
stopniach C przez 20 minut.
Uwielbiam faszerowaną cukinię. Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńTylko nie rozumiem jednego 2 cukinie to 4 porcje?
Czyli mi przypadnie pół cukinii? Nie do zrobienia. Ja bym takiego dania zjadła znacznie więcej.