wtorek, 28 lipca 2015

Cukinia faszerowana w stylu śródziemnomorskim

Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw dlatego często gości na naszym stole pod różnymi postaciami. Tym razem nafaszerowałam ją mięsem wieprzowym, suszonymi pomidorami, oliwkami oraz kaszą kuskus.
Wyszło pyyyysznie! :)


SKŁADNIKI:

(na 4 porcje)
2 średnie cukinie
średnia cebula
2 ząbki czosnku
600g łopatki wieprzowej
pół słoika suszonych pomidorów
czarne oliwki
sól, czarny pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie
200g kaszy kuskus
bulion warzywny lub wieprzowy
parmezan do posypania


WYKONANIE:

Kasze kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącym bulionem około 1cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia.

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy zostawiając boki o grubości około 1cm.

Na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy drobno pokrojone mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, słodka papryką i ziołami prowansalskimi. Przesmażamy chwilę razem i dodajemy pokrojony miąższ z cukinii. Redukujemy płyn.

Mięso z cukinią łączymy z kasza kuskus, posiekanymi suszonymi pomidorami i przekrojonymi na pół oliwkami.

Farszem wypełnimy wydrążone cukinie. Parmezan ścieramy na małych oczkach i posypujemy nim cukinie.

Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20 minut.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam faszerowaną cukinię. Pyszne danie :)
    Tylko nie rozumiem jednego 2 cukinie to 4 porcje?
    Czyli mi przypadnie pół cukinii? Nie do zrobienia. Ja bym takiego dania zjadła znacznie więcej.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly