Ta
zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na
naszym stole.
Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza
się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa
truskawek :)
SKŁADNIKI:
800g
truskawek
4
szklanki wody
pół
laski wanilii
miód do smaku
kisiel
truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej
płaska
łyżeczka soli
makaron
o dowolnym kształcie
WYKONANIE:
Truskawki
myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w
garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i
wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania.
Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy
z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa
się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii.
Makaron
gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń