niedziela, 19 lipca 2015

Chłodnik truskawkowy z wanilią

Ta zupa kojarzy mi się z dzieciństwem gdyż często gościła na naszym stole.
Uwielbiają ją dzieciaki i dorośli. Idealnie sprawdza się w upalny, letni dzień. Jest lekko słodka i słona i peeeeełłłłnaaaaa truskawek :)


SKŁADNIKI:
800g truskawek
4 szklanki wody
pół laski wanilii
miód do smaku
kisiel truskawkowy (opakowanie na 05l wody) lub dwie łyżki mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka soli
makaron o dowolnym kształcie

WYKONANIE:
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 2 lub 4 części. Umieszczamy w garnku i zalewamy wodą. Dodajemy cukier, sól oraz miąższ i wydrążoną laskę wanilii. Trzymamy na palniku do zagotowania. Sprawdzamy smak i w razie konieczności dosładzamy. Kisiel lub mąkę ziemniaczaną mieszamy z odrobiną wody. Dolewamy do truskawek i chwile gotujemy aż zupa się zagęści. Wyciągamy laskę wanilii.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

Zupę serwujemy na zimno z dodatkiem makaronu.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly