niedziela, 21 czerwca 2015

Wielkopolskie szparagi kiszone

Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. 
W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały. 
Uwielbiam szparagi i kiszonki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.






Składniki:

(na słoik 1l)

600g białych szparagów

Około 10cm korzeń chrzanu + liście

Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki

Kilka liści dębu

750ml wody

3 łyżki soli



Sposób przygotowania:


Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. 

Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.







1 komentarz:

  1. od razu w zimne miejsce? nie ma potrzeby żeby zaszła w ciepłym pomieszczeniu fermentacja?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly