Przepis
na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich
smakach“ i od razu mi się spodobał.
W zeszłym roku zrobiłam je pierwszy raz i długo na półce nie stały.
Uwielbiam szparagi i kiszonki
więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.
Składniki:
(na
słoik 1l)
600g
białych szparagów
Około
10cm korzeń chrzanu + liście
Pół pęczka koperku kilka liści czarnej porzeczki
Kilka
liści dębu
750ml
wody
3
łyżki soli
Sposób
przygotowania:
Szparagi
myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle
koło siebie. Pomiędzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu
oraz jego liście, a także liście dębu oraz czarnej porzeczki.
Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika.
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie
gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym
miejscu np piwnicy lub spiżarni.
od razu w zimne miejsce? nie ma potrzeby żeby zaszła w ciepłym pomieszczeniu fermentacja?
OdpowiedzUsuń