Jeśli
lubicie domowe nalewki musicie przygotować truskawkową z różą. Jest
słodziutka, lekko kwaskowa z wyraźnym kwiatowym aromatem.
Tradycyjnie
im dłużej leżakuje, tym jest smaczniejsza ;)
Składniki:
500g
truskawek
150g
cukru
20g
płatków róży
3g
kwasku cytrynowego
100ml
spirytusu
150ml
wódki
Sposób
przygotowania:
Truskawki
myjemy i odszypułkowujemy. Układamy w wyparzonym słoju.
Płatki
róży zalewamy ½ szklanki wody, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy.
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Studzimy.
Syrop
z płatkami róży dolewamy do truskawek. Wódkę mieszamy ze
spirytusem. Zalewamy owoce. Jeśli nie są całkowicie przykryte
(zależy to od szerokości słoja) dolewamy wódki. Całość
wstrząsami do wymieszania składników.
Pozostawiamy
na minimum 2 miesiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz