piątek, 5 czerwca 2015

Syrop z hyćki (czarnego bzu)

Hyćka vel hyczka to w gwarze poznańskiej czarny bez.
Warto wykorzystać zaczynający się właśnie sezon kwitnienia krzewu i zaopatrzyć się w domowy syrop z dodatkiem cytrusów.
Syropem można polewać lody, dodawać do ciast, doprawiać nim sałatki owocowe.
Rozcieńczony z wodą z lodem smakuje jak ulepszona wersja lemoniady.

Do tego jest stosowany w kaszlu i przeziębieniu. Podaję po jednej łyżce całą jesień i zimę i moje dzieciaki bardzo mało chorują. 








Składniki:
  (na 3l syropu)
60-70 baldachów bzu czarnego (wielości dłoni)
2l wody
1,5 kg cukru
3 cytryny
3 limonki
40g kwasku cytrynowego 


Wykonanie
 
Zbieramy w pełni rozwinięte baldachy z dala od drogi (najlepiej nie bezpośrednio po deszczu). Odcinamy baldachy przy łodyżce. Otrzepujemy z owadów. Nie myjemy, gdyż zmyjemy pyłek.
Cukier rozpuszczamy w letniej wodzie. Dodajemy kwasek cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn i limonek oraz skórki z cytrusów. Gdy roztwór się przestudzi dodajemy baldachy czarnego bzu. Przykrywamy pokrywką. Garnek wkładamy do foliowej siatki lub owijamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na 24h.

Po tym czasie przecedzamy przez sito, podgrzewamy i wlewamy przez sito z watą do wyparzonych lub wysterylizowanych butelek.

Zakręcamy. Nakrętki powinny się wciągnąć. Nie ma potrzeby pasteryzacji. Syrop wytrzymuje w butelkach przynajmniej rok.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly