czwartek, 18 czerwca 2015

Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu

Pomysł na tą konfiturę zrodził się gdy chciałam wzbogacić smak truskawek o nowy akcent. Ponieważ uwielbiam kwiaty bzu, które kwitną właśnie w sezonie truskawkowym postawiłam właśnie na nie. Konfitura jest nie zbyt słodka, nie mdła z to z wyraźnym aromatem bzu i nutką cytryny. Pyszna i zupełnie inna niż tradycyjna.




SKŁADNIKI:


(na 3 słoiki około 350g)

1kg truskawek

około 15-20 baldachów (70-80g) bzu czarnego (same kwiatki bez łodyżek)

sok i skórka z cytryny

400g cukru



WYKONANIE:


Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. 

Baldachy bzu wykładamy na papier i pozwalamy małym lokatorom opuścić kwiatostany. 
 

Truskawki gotujemy z cukrem na małym ogniu. Gdy puszcza sok dodajemy kwiatki z czarnego bzu. Najlepiej wybrać w pełni rozwinięte kwiatki, które po otrząśnięciu sama opadają ;) Ułatwi nam to pracę. 
 

Pod koniec gotowania dodajemy skórkę i sok z cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. 
 

Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.



3 komentarze:

  1. Robiłam taki dżem, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. taki domowy dżem to prawdziwy rarytas, a już zwłaszcza jedzony w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale musi być aromatyczny! wielbię czarny bez!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly