Skoro mamy piątek to czas na ciacho na weekend ;)
Ciasto ze szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.
Ciasto ze szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.
Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą cytrynową.
Polecam!
Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)
4 jajka
4 jajka
szczypta
soli
250
g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
octu
Masa:
400 ml śmietany 36%
cukier
puder do smaku
śmietan-fix
250g
mascarpone
sok
z ½ cytryny
skórka
z 2 cytryn
Dodatkowo: truskawki
Sposób
przygotowania:
Ciasto dobrze jest
upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć
ale można to zrobić również tego samego dnia ;)
Ciasto: Szpinak
rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno
odciskamy.
Białka oddzielamy
od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy kolejno
cały czas miksując żółtka, cukier oraz na przemian przesiane
mąki z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu dolewamy łyżkę
octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje
smak proszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy
do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw.
„suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy.
Ciasto rozkrawamy
na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego.
Górę rozkruszamy.
Masa: Dobrze
schłodzoną kremówkę ubijamy z śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne
pagórki. Partiami dodajemy mascarpone oraz sok i skórkę z cytryny.
Dosładzamy do smaku cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do
połączenia składników.
Spód ciasta
wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto szpinakowe
i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną
część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy truskawkami lub
innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed
podaniem.
Muszę w końcu zrobić! :)
OdpowiedzUsuń