niedziela, 7 czerwca 2015

Dżem truskawkowo-bananowy

Czy może być coś piękniejszego mroźny, zimowy dzień niż słoik pełen lata? Konfitura która przywołuje wspomnienie słonecznych dni. Pełna kawałków truskawek, z delikatnym smakiem banana i nutą cytrynki. Nie zbyt słodka, nie mdła, owocowa i idealna.




SKŁADNIKI:
(na 3 słoiki około 400g)
1kg truskawek
2 duże banany lub 3 mniejsze
sok i skórka z ½ cytryny
350g cukru
30g konfitur-fixu

WYKONANIE:

Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Kroimy na 4 części. Banana kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w garnku. Dosypujemy cukier oraz konfitur -fix. Gotujemy chwile do rozpuszczenia cukru i puszczenia soku przez owoce. Dodajemy skórkę i sok z ½ cytryny i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Konfiturę przekładamy do wyparzonych lub wysterylizowanych słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.

3 komentarze:

  1. domowy dżem to prawdziwy rarytas!

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, truskawki i banan, jak dla mnie połączenie idealne! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jutro biorę się za to, mniam .. :) !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly