piątek, 15 maja 2015

Szparagi bolognese

Tradycyjne bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!

 


Składniki

500g mięsa mielonego z szynki
2 łyżki oliwy pomidorowej
2 ząbki czosnku
średnia biała cebula
strąk czerwonej papryki
marchew
puszka pomidorów pelatti (400g)
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól, czarny pieprz, oregano, bazylia

10szt białych szparagów

sól, cukier



Sposób przygotowania

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i pieprzem.

Szparagi obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente.

Na talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy listkiem bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly