Tradycyjne
bolognese w niecodziennej i bardziej dietetycznej odsłonie. Makaron
został zastąpionym przepysznymi szparagami. Smacznie i zdrowo!
Składniki
500g
mięsa mielonego z szynki
2 łyżki oliwy pomidorowej
2 ząbki czosnku
średnia biała cebula
strąk czerwonej papryki
marchew
puszka pomidorów pelatti (400g)
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól, czarny pieprz, oregano, bazylia
2 łyżki oliwy pomidorowej
2 ząbki czosnku
średnia biała cebula
strąk czerwonej papryki
marchew
puszka pomidorów pelatti (400g)
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego
sól, czarny pieprz, oregano, bazylia
10szt
białych szparagów
sól,
cukier
Sposób
przygotowania
Na
dużej patelni rozgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej
posiekana w mała kostkę cebule z dodatkiem przeciśniętego
czosnku. Dodajemy mięso i doprawiamy solą i świeżo mielonym
pieprzem. Przesmażamy aż mięso zmieni kolor. W tym czasie obieramy
i kroimy w drobną kostkę marchew. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy
marchew, posiekaną w kostkę paprykę, pelatti oraz przecier
pomidorowy. Dolewamy około 3/4 szklanki wody i gotujemy około 10
minut. Po tym czasie doprawiamy do smaku bazylią, oregano, sola i
pieprzem.
Szparagi
obieramy i odcinamy końcówki. Gotujemy w osolonej wodzie z
dodatkiem łyżki cukru, aż będą al dente.
Na
talerze wykładamy szparagi, polewamy sosem bolognese i dekorujemy
listkiem bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz