Lubicie młoda kapuchę? Ja uwielbiam!
Polecam smaczną
i bardzo sycącą kapustę z boczkiem, która na pewno zasmakuje mięsożercą.
Dietetyczna z pewnością nie jest ale raz na jakiś czas można
sobie na nią pozwolić. Przepis z książki „Kuchnia Polska. Maj”
Małgorzaty Caprari z moimi zmianami.
Składniki:
główka
młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała)
1-2
cebule
300g
surowego boczku
łyżka
oliwy z oliwek
łyżka
masła
łyżka
posiekanego koperku
sok
z cytryny
cukier
sól
i czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
cebule posiekać w
kostkę i zeszklić na rozgrzanej łyżce oliwy i masła. Dodać
pokrojony w kostkę boczek i przesmażać na małym ogniu aż skwarki
będą przyrumienione i wytopi się z nich tłuszcz. Kapustę
oczyścić i drobno poszatkować. Dodać do boczku i cebulki. Podlać
pół szklanki wody lub bulionu i dusić pod przykryciem do
miękkości. Doprawić do smaku koperkiem, cukrem, sokiem z cytryny,
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
ciekawy sposób na kapustkę
OdpowiedzUsuń