Pyszne
i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze.
Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości
prozdrowotne. Dostarcza
dużo żelaza dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii,
poprawia stan cery, paznokci i włosów a także wspomaga trawienie,
przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych. A to tylko
niektóre z licznych właściwości tego niechcianego chwastu.
Składniki:
szklanka
ubitych liści pokrzywy
szklanka
mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna)
2
jajka
łyżka
masła + do polania
sól
Sposób
przygotowania:
Pokrzywy
myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy,
przelewamy zimną wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko.
Pokrzywy
mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do
uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z
solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka
minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować
czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.
Wow, świetny pomysł :)!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zarówno kluski wszelkiej maści, jak i pokrzywę, dziękuję za inspirację! :)
OdpowiedzUsuń