poniedziałek, 18 maja 2015

Pełnoziarniste kluseczki z pokrzywą

Pyszne i zdrowe pełnoziarniste kluseczki o czarującym zielonym kolorze. Pokrzywa nie dominuje smaku kluseczek za to ma wspaniała właściwości prozdrowotne. Dostarcza dużo żelaza dzięki czemu przeciwdziała niedokrwistości i anemii, poprawia stan cery, paznokci i włosów a także wspomaga trawienie, przez pobudzenie żołądka do emisji soków trawiennych. A to tylko niektóre z licznych właściwości tego niechcianego chwastu.





Składniki:

szklanka ubitych liści pokrzywy

szklanka mąki pełnoziarnistej typ 2000 (opcjonalnie pszenna)

2 jajka

łyżka masła + do polania

sól



Sposób przygotowania:

Pokrzywy myjemy i wrzucamy na osolony wrzątek na 2 minuty. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odciskamy. Miksujemy na gładko.

Pokrzywy mieszamy z mąką, jajkami, solą i łyżka roztopionego masła do uzyskania jednolitej konsystencji. W garnku zagotowujemy wodę z solą. Mokra łyżeczka nakładamy kluseczki na wodę. Gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej wyłowić kluseczkę i spróbować czy jest już dobra. Serwujemy polane masełkiem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam zarówno kluski wszelkiej maści, jak i pokrzywę, dziękuję za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly