To
ciasto można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje
z rabarbarem, agrestem czy truskawkami, które kontrastują z
puszystym, słodkim ciastem. Idealne na piknik czy kawę na ogrodzie.
Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych
składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie.
Przepis Marthy Steward.
Składniki:
(na
formę o wymiarach 25cm x 25cm)
ciasto:
1
i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz
1/4 szklanki)
łyżeczka
proszku do pieczenia
pół
łyżeczki soli
170
g masła
1
szklanka drobnego cukru
3
jajka
aromat
waniliowy
300
g owoców sezonowych (np. truskawek, borówek, malin itp)
kruszonka:
60g
roztopionego masła
30g
cukru
szczypta
soli
kilka
kropli aromatu waniliowego
około
100g mąki pszennej typ 500
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki kruszonki mieszamy w miseczce do konsystencji mokrego
piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można
dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy
przygotowywać ciasto.
Sypkie
składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól
przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku.
Formę o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki
na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy
2h wcześniej. Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej,
puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas
miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając
dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce
sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita.
Przekładamy do formy i wyrównujemy.
Truskawki
mieszamy z pozostałą ¼ szklanki maki tak aby całe się nią
pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowaną
wcześniej kruszonką.
Pieczemy
w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta
będzie suchy (około 50-60 minut).
Czas przygotowania:
20’ + pieczenie 50-60'
Trudność: łatwe
Ilość
porcji: 16
Kaloryczność:
360kcal/porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz