wtorek, 19 maja 2015

Ciasto ucierane z truskawkami i kruszonką

Zapraszam na ciasto, które można upiec z dowolnymi owocami sezonowymi. Świetnie smakuje z rabarbarem, agrestem czy innymi kwaśnymi owocami, które kontrastują z puszystym, słodkim ciastem. 
Idealne ciacho na piknik czy kawę na ogrodzie. Przygotowuje się bardzo łatwo i szybko. Nie wymaga wymyślnych składników czy godzin spędzonych w kuchni a smakuje wyśmienicie. Przepis Marthy Steward. 

Przepis wydrukowany w bieżącym numerze "Kuchnia i kropka"  ;)


 


Składniki:

ciasto:

1 i 1/2 szklanki maki pszennej typ 500 (osobno 1 i 1/4 szklanki oraz 1/4 szklanki)

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

pół łyżeczki soli

170 g masła

1 szklanka drobnego cukru

3 jajka

aromat waniliowy

300 g truskawek

kruszonka:

60g roztopionego masła

30g cukru

szczypta soli

kilka kropli aromatu waniliowego

około 100g mąki pszennej typ 500



Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kruszonki mieszamy łyżka w miseczce. Powinna mieć konsystencje mokrego piasku zbijającego się w grudki. Jeśli jest zbyt mokra można dodać nieco mąki. Chłodzimy w lodówce prze czas kiedy będziemy przygotowywać ciasto.
Sypkie składniki: mąkę (1 i ¼ szklanki), proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Owoce myjemy i pozostawiamy do ocieknięcia na sitku. Formę o wymiarach 21cm x 21cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmijmy je z lodówy 2h wcześniej. 

Cukier ucieramy z masłem do uzyskania białej, puszystej masy. Stopniowo po jednym dodajemy jajka cały czas miksując na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając dodajemy kilka kropli aromatu wanilinowego a następnie po łyżce sypkich składników. Mieszamy aż masa będzie jednolita. Przekładamy do formy i wyrównujemy. 
 
Truskawki mieszamy z pozostałą ¼ szklanki mąki tak aby całe się nią pokryły. Wykładamy na ciasto. Truskawki posypujemy przygotowana wcześniej kruszonką.

Pieczemy w 180 stopniach C do momentu aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy (około 50-60 minut). Próbujemy odczekać ą chociaż trochę ostygnie. Wcinamy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly