czwartek, 21 maja 2015

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.






Składniki:

3 duże liście młodej kapusty

około 400g mięsa mielonego

czerwona cebula

biała część pora

olej do smażenia

przyprawa gyros

płat ciasta francuskiego

żółtko do posmarowania

sezam do posypania



Sposób przygotowania:

Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).

Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.

Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.


1 komentarz:

  1. SUPER POMYSŁ NA WIOSENNY OBIADEK ;ZAPISUJĘ PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA ''INDYKA Z PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM''
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/04/indyk-z-pieczarkami-w-ciescie-francuskim.html
    POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly