Roladki
z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście
francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również
przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki:
3
duże liście młodej kapusty
około
400g mięsa mielonego
czerwona
cebula
biała
część pora
olej
do smażenia
przyprawa
gyros
płat
ciasta francuskiego
żółtko
do posmarowania
sezam
do posypania
Sposób
przygotowania:
Kapustę obieramy i
myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i
zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego
nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).
Cebule i por drobno
siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
Mięso mieszamy z
cebulką i przyprawa gyros. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą
warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm
ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej
liście kapusty. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż
szerszego boku. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym
sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli
wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.
SUPER POMYSŁ NA WIOSENNY OBIADEK ;ZAPISUJĘ PRZEPIS;) ZAPRASZAM NA ''INDYKA Z PIECZARKAMI W CIEŚCIE FRANCUSKIM''
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/04/indyk-z-pieczarkami-w-ciescie-francuskim.html
POZDRAWIAM