Syrop
z pędów sosny chodził za mną odkąd go pierwszy raz zobaczyłam
koło 2 lat temu. Niestety mieszkam w mieście i brakowało mi
dostępu do surowca. Okazało się jednak że jeżdżenie z synem na
treningi na przedmieścia nieopodal lasu może być bardzo owocne.
Moje oko zawiesiła się na sosnowym zagajniku i dużo nie myśląc
wzięłam młoda za rękę obiecując spacer po lesie. Właściwie
nawet nie kłamałam, bo spacer faktycznie się odbył a z niego
przytaśtałam wymarzone pędy sosnowe. I takim sposobem mam i ja
domowy syrop sosnowy.
Po
co nam w ogóle taki syrop?
Ano
jako środek bakteriobójczy, wykrztuśny i podnoszący odporność
organizmu. Zawarte
w nim sole mineralne, węglowodany i witamina C pomogą w leczeniu
przeziębienia i nieżytu górnych dróg oddechowych.
Z powodzeniem może być używany w kuchni zastępując miód w dresingach, marynatach, napojach, deserach czy glazurach. Ma aromat zbliżony do rozmarynu i z powodzeniem może go zastąpić w kuchni.
Składniki:
młode
pędy sosny 1kg
cukier
750g
Sposób
przygotowania:
Młode
pędy sosny zrywamy z dala od ruchliwych dróg, staramy się przy tym
nie zrywać wszystkich pędów z drzewka. Dla roślinności będzie
dużo lepiej jeśli skubniemy pędy trochę tu, trochę tam ;) W
miejscu gdzie zerwaliśmy pęd w przyszłości powstanie
rozgałęzienie (albo nawet kilka). Pędy oczyszczamy pod bieżącą
wodą w celu usunięcia brązowych łusek. Są szkoły mówiące o
tym by pędów nie myć, nie wiem jednak jakie ma to uzasadnienie.
Ostatecznie nie jest to płatek z którego możemy zmyć pyłek ;)
Pędy
przekładamy do dużego wyparzonego słoja i przesypujemy cukrem. Ja
wrzucam 100g pędów i przysypuję 75g cukru i powtarzam ta czynność
do wyczerpania pędów.
Słój
przykrywamy gazą lub czystą ściereczką aby nie podłączyły nam
się do syropu muszki. Pozostawiamy w nasłonecznionym miejscu na 10
dni codziennie potrząsając zawartością. Przecedzamy i przelewamy
do wyparzonych buteleczek.
Przechowujemy
w lodówce, gdyż syrop może się zważyć.
Dawkowanie syropu z sosny
Profilaktycznie:
1 łyżeczka z rana lub jako sok do wody albo dodatek do herbaty.
W
czasie choroby: dorośli 3-4 razy dziennie po
jednej łyżeczce, dzieci
3 razy dziennie po jednej łyżeczce.
Zaletą
syropu z sosny jest to, że jest lubiany przez dzieci ze względu na
słodki smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz