wtorek, 26 maja 2015

Korsarz

Drogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :)
 Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami.
Korsarz jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden.  
Kruchy spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa. 
Bardzo słodki, bardzo dobry, uzależniający!



Składniki:
kruche ciasto:
400 g maki

100 g cukru

15 dag miękkiego masła

3 łyżki miękkiego smalcu

jajko

15g proszku do pieczenia

15g cukru waniliowego

3 czubate łyżki kakao



mus czekoladowy:

200g czekolady gorzkiej

2 łyżki koniaku

4 łyżki wody mineralnej

30g masła

3 jajka

55g cukru

125 ml śmietanki



oraz

puszka masy kajmakowej

500g malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych wiśni)




Sposób przygotowania:

Kruche ciasto:

Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
Masło i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao. Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a następnie żółtko . Ubitą puszysta masę dodajemy do mąki z tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie okrągłej formy o średnicy 25 cm.
Ciasto pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30 minut.
Ciasto studzimy.
Na ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie owoce.

Mus czekoladowy:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody. Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym żółtku energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Dodajemy kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać. Ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej razem z resztą białek.
Bardzo delikatnie mieszamy i wykładamy na warstwę owoców.
Schłodzić w lodówce minimum 3 godziny.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly