Drogie mamy, mamusie, mamunie w dniu Waszego święta życzę Wam żeby każdego dnia towarzyszył Wam uśmiech i nieco słodyczy :)
Zapraszam na pyszne ciasto z musem czekoladowym i malinami.
Korsarz
jest wynikiem moich eksperymentów kuchennych i połączeniu przepisów na kilka słodkich wypieków w jeden.
Kruchy
spód, mus czekoladowy, kwaśne maliny i masa kajmakowa.
Bardzo
słodki, bardzo dobry, uzależniający!
kruche ciasto:
400
g
maki
100
g cukru
15
dag miękkiego masła
3
łyżki miękkiego smalcu
jajko
15g
proszku do pieczenia
15g
cukru waniliowego
3
czubate łyżki kakao
mus
czekoladowy:
200g
czekolady gorzkiej
2
łyżki koniaku
4
łyżki wody mineralnej
30g
masła
3
jajka
55g
cukru
125
ml śmietanki
oraz
puszka
masy kajmakowej
500g
malin (można użyć również porzeczek, jeżyn lub wydrylowanych
wiśni)
Sposób przygotowania:
Kruche ciasto:
Rozgrzewamy
piekarnik do 190 stopni C.
Masło
i smalec siekamy z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i kakao.
Ubijamy białko jajka, dodajemy do niego cukier i cukier waniliowy, a
następnie żółtko . Ubitą puszysta masę dodajemy do mąki z
tłuszczem i zagniatamy ciasto, a następnie układamy na dnie
okrągłej formy o średnicy 25 cm.
Ciasto
pieczemy na rumiano w temperaturze 190 stopni c przez około 30
minut.
Ciasto
studzimy.
Na
ciasto wykładamy równą warstwę masy kajmakowej a następnie
owoce.
Mus
czekoladowy:
W
kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem koniaku i wody.
Dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po jednym
żółtku energicznie mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawić
do ostygnięcia.
Białka
ubijamy na sztywna pianę, dodając przed końcem ubijania cukier.
Dodajemy kilka łyżek do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
Ubijamy kremówkę na sztywno i dodajemy do masy czekoladowej razem z
resztą białek.
Bardzo
delikatnie mieszamy i wykładamy na warstwę owoców.
Schłodzić
w lodówce minimum 3 godziny.
Muszę spróbować zrobić to ciacho ;)
OdpowiedzUsuńNa wielkanoc wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńFantastyczna lektura! Z przyjemnością przeczytałem każdy akapit. Wspaniała robota, autorze! Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńOdkryj więcej,
Zarezerwuj tera,
Odkryj więcej,
Wejdź na stronę