Czarująca
kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z
groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa.
Składniki:
4
duże liście sałaty masłowej
pół
pęczka liści szczawiu
cukinia
100g
zielonego groszku
pęczek
zielonych szparagów
garść
listków bazylii
skórka
z cytryny
4
łyżki oliwy z oliwek
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Warzywa
myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w
wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi
i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki sałaty
oraz szczawiu. Na każdym z talerzy układamy przekrojone na pół
szparagi oraz cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy
groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy
skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny.
piękna, wiosenna sałatka pełna naturalnych smaków!
OdpowiedzUsuńjak wiosennie!
OdpowiedzUsuń