niedziela, 24 maja 2015

Zielona sałatka

Czarująca kolorem i bogactwem składników bardzo łatwa i lekka sałatka z groszkiem, szparagami i cukinią. Zielona bomba witaminowa.






Składniki:

4 duże liście sałaty masłowej

pół pęczka liści szczawiu

cukinia

100g zielonego groszku

pęczek zielonych szparagów

garść listków bazylii

skórka z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, czarny pieprz



Sposób przygotowania:

Warzywa myjemy. Z szparagów odłamujemy końce. Gotujemy razem z groszkiem w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru przez 5-6 minut. Szparagi i groszek odcedzamy. Na talerzach układamy porwane kawałki sałaty oraz szczawiu. Na każdym z talerzy układamy przekrojone na pół szparagi oraz cukinie pokrojona w słupki. Całość posypujemy groszkiem i liśćmi bazylii. Oliwę mieszamy z solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i polewamy sałatkę. Na sałatkę ścieramy skórkę z niewoskowanej, sparzonej cytryny.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly