Szparagi
najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu, ugotowane i
posypane zasmażką z bułki tartej. Warto je jednak wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego,
kremowego risotto ze szparagami i kurczakiem. Delikatne mięso
świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha!
Składniki
Pęczek
białych szparagów
Sól
łyżka
cukru
pomidor
świeża
szałwia
2
łyżki masła
50
ml słodkiej śmietanki
4
ząbki czosnku
biała
cebula
2
łyżki oliwy z oliwek
300g
ryżu
4
podudzia z kurczaka
Tymianek
Sposób
przygotowania
Szparagi
myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w
wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soli. Szparagi wyjmujemy a w
wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy
15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka.
Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę
z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i
przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym.
Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente.
Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z
kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki.
Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy
mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię.
Pomidora
i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek
i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy
z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe
szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu ze smażenia
pomidorów. Dekorujemy wierzch potrawy. Dodajemy kilka listków
świeżej szałwii.
Uwielbiam szparagi!
OdpowiedzUsuń