środa, 13 maja 2015

Risotto ze szparagami i kurczakiem

Szparagi najczęściej podaje się jako dodatek do obiadu, ugotowane i posypane zasmażką z bułki tartej. Warto je jednak wykorzystać do przygotowania bardzo aromatycznego, kremowego risotto ze szparagami i kurczakiem. Delikatne mięso świetnie komponuje się z wyraźnym smakiem szparagów. Pyyycha!


 
Składniki
Pęczek białych szparagów
Sól
łyżka cukru
pomidor
świeża szałwia
2 łyżki masła
50 ml słodkiej śmietanki
4 ząbki czosnku
biała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
300g ryżu
4 podudzia z kurczaka
Tymianek

Sposób przygotowania
Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy aż będą półmiękkie w wodzie z dodatkiem łyżki cukru i soli. Szparagi wyjmujemy a w wodzie z ich gotowania umieszczamy obierki i końcówki i gotujemy 15-20 minut. Wywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Szparagi kroimy w ok. 5cm kawałki. Pozostawiamy kilka do dekoracji. Pod koniec gotowania ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię.
Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu ze smażenia pomidorów. Dekorujemy wierzch potrawy. Dodajemy kilka listków świeżej szałwii.



1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly