Quiche
to w naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować
i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z
dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy.
W wersji z
wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami
stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna
na ciepło jak i na zimno.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól
Nadzienie:
pół pęczka białych lub zielonych szparagów
¾
szklanki groszku świeżego lub mrożonego
cienkie kabanosy
150ml
słodkiej śmietanki 12%
3
jajka
sól
biały
pieprzem
ząbek
czosnku
50g
twardego sera
gałka
muszkatołowa
WYKONANIE:
Ciasto: Mąkę
i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę.
Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy
koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w
folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki.
Ciasto
rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do
natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy
widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez
20 minut.
Nadzienie: Szparagi
gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i
kroimy w kawałki długości ½ średnicy formy. W podobnej długości
kawałki kroimy kabanosy. Na środku podpieczonego ciasta układamy
promieniści szparagi na przemian z kabanosami. W luki miedzy nimi
wysypujemy świeży lub mrożony groszek.
Jajka, śmietankę, starty
ser, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy mieszamy tworząc
jednolitą masę. Zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20
minut w 180 stopniach C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz