piątek, 8 maja 2015

Quiche ze szparagami i kabanosem

Quiche to w naszej rodzinie bardzo popularne danie. Spód można przygotować i podpiec wcześniej, oszczędzając czas a także podać go z dowolnymi składnikami, które mnajbardziej lubimy. 
W wersji z wyrazistymi szparagami, słodkawym groszkiem i mięsnymi kabanosami stanowi pyszną propozycje obiadową lub kolacyjną. Smakuje zarówna na ciepło jak i na zimno.



 
SKŁADNIKI:
Ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól

Nadzienie:
pół pęczka białych lub zielonych szparagów
¾ szklanki groszku świeżego lub mrożonego
cienkie kabanosy 
150ml słodkiej śmietanki 12%

3 jajka
sól
biały pieprzem
ząbek czosnku
50g twardego sera
gałka muszkatołowa
WYKONANIE:

Ciasto: Mąkę i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ucieramy palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy koperek i wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. 
Ciasto rozwałkowujemy i nawijamy na wałek. W ten sposób przenosimy do natłuszczonej formy. Odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 200 stopniach C przez 20 minut. 
 
Nadzienie: Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Odcedzamy i kroimy w kawałki długości ½ średnicy formy. W podobnej długości kawałki kroimy kabanosy. Na środku podpieczonego ciasta układamy promieniści szparagi na przemian z kabanosami. W luki miedzy nimi wysypujemy świeży lub mrożony groszek. 

Jajka, śmietankę, starty ser, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. Zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly