czwartek, 7 maja 2015

Szparagowa potrawka z cukinią

Przepyszne, lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymaże to wspomnienie.




Składniki:
1l wywaru ze szparagów
600g piersi z kurczaka
Średnia cukinia
500g białych szparagów
200ml śmietanki słodkiej 12%
2 czubate łyżki mąki
Sól
Biały pieprz
Płatki słodkiej papryki

Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez około 15 minut. Wywar szparagowy otrzymamy gotując obierki z kilku pęczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut. Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści. Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.



3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly