Przepyszne,
lekkie i dietetyczne danie obiadowe z sezonowymi szparagami oraz
cukinią, jeśli potrawka kojarzy Wam się z bezsmakową papką ze
szpitala, musicie jej spróbować. Ta propozycja na pewno wymaże to
wspomnienie.
Składniki:
1l
wywaru ze szparagów
600g
piersi z kurczaka
Średnia
cukinia
500g
białych szparagów
200ml śmietanki słodkiej 12%
2
czubate łyżki mąki
Sól
Biały
pieprz
Płatki
słodkiej papryki
Sposób
przygotowania:
Piersi
z kurczaka myjemy i gotujemy w osolonym wywarze ze szparagów przez
około 15 minut. Wywar szparagowy otrzymamy gotując obierki z kilku pęczków szparagów w wodzie. Jeśli nie mamy wywaru szparagowego
możemy użyć wody lub bulionu warzywnego czy drobiowego. Ugotowane
piersi wyjmujemy, i kroimy w dużą kostkę. Ponownie wkładamy je
do wody wraz z obranymi i pokrojonymi w mnijsze kawałki szparagami
oraz pokrojonymi na 4 częsci plasterkami cukinii. Doprawiamy solą,
białym pieprzem oraz płatkami papryki. Gotujemy około 8-10 minut.
Odlewamy nieco wywaru, łączymy ze śmietanką oraz mąką i wlewamy
przez sitko do kurczaka i warzyw. Gotujemy aż sos się zagęści.
Serwujemy z ryżem lub białym pieczywem.
Oo. NIe jadłam takiej potrawki :)
OdpowiedzUsuńSmacznie ♥
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuń