Cranacha
to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny
zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują.
Składniki
(na 2 desery)
300g truskawek
300ml śmietany
kremówki (36%)
2 łyżki miodu
wielokwiatowego
4 łyżki whisky
Granola lub 50g
płatków owsianych i 25g brązowego cukru
Listki melisy
Sposób
przygotowania
Truskawki myjemy i
przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części.
Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos.
Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na
dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki
wykładamy warstwę domowej granoli lub jeśli takową nie
dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej
patelni aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę ubijamy, ale nie na
bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką,
listkiem melisy i odrobina granoli.
ale pysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie.
OdpowiedzUsuń