środa, 22 kwietnia 2015

Truskawkowy cranachan

Cranacha to tradycyjny szkocki deser z malinami. W mojej wariacji maliny zstąpiłam truskawkami, które równie dobrze się komponują.


Składniki
(na 2 desery)
300g truskawek
300ml śmietany kremówki (36%)
2 łyżki miodu wielokwiatowego
4 łyżki whisky
Granola lub 50g płatków owsianych i 25g brązowego cukru
Listki melisy
Sposób przygotowania
Truskawki myjemy i przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części. Na patelni podgrzewamy miód z whisky aż utworzą jednolity sos. Dokładamy truskawki i karmelizujemy je kilka minut. Wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z niewielką ilością sosu. Na truskawki wykładamy warstwę domowej granoli lub jeśli takową nie dysponujemy podpiekamy płatki owsiane z brązowym cukrem na suchej patelni aż uzyskają złoty kolor. Śmietankę ubijamy, ale nie na bardzo sztywno. Nakładamy na wierzch deseru. Dekorujemy truskawką, listkiem melisy i odrobina granoli.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly