Ciasta i ich rodzaje czy jak piec żeby się upiekło!
Składniki
na kruche ciasto powinny być schłodzone (masło). Nie powinno się
go wyrabiać rękami lub jeśli jest to konieczne robić to szybko i
krótko, aby nie ogrzewać go ciepłem dłoni. Najlepiej jest
posiekać ciasto nożem lub też narzędziem do ugniatania ciasta
kruchego. Do słodkiego ciasta kruchego najlepiej używać cukru
drobnego lub cukru pudru gdyż kryształ może się nie rozpuścić w
cieście. Po zagnieceniu należy rozwinąć je folią spożywczą aby
nie wyschło i schłodzić przez minimum 30 minut. Ciasto najlepiej
rozwałkować zmrożonym wałkiem do ciasta (ciasto chodzimy w
lodówce, a w tym czasie wałek w zamrażalce). Dzięki temu trikowi
ciasto nie będzie się przyklejać do wałka. Aby przenieść
rozwałkowane ciasto do formy możemy je rozwałkować na papierze
do pieczenia i razem z nim przenieść do formy lub też ciasto nawinąć na wałek i na nim przełożyć do przygotowanej
formy. Nadmiar odcinamy. Spód nakłuwamy gęsto widelcem, kładziemy
krążek wycięty z papieru do pieczenia i wysypujemy nieco grochu
lub fasoli, dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Pieczemy jak
zwykle :)
Jego
wysokość sernik!
Wg mnie sernik
jest smaczny tylko wtedy kiedy jest wilgotny i puszysty. Sposobów
na puszysty sernik jest co najmniej kilka. Ja osobiści zastępuję
tłuszcz (masło czy margarynę) ubitą śmietanką lub też zastępuję
część sera twarogowego serem mascarpone.
W
starej książce kucharskiej mamy wyczytałam jeszcze jeden sposób:
do masy serowej należy dodać ugotowany i przeciśnięty świeżo
ugotowany ziemniak. Aczkolwiek przyznaję się, ze tej metody nie
wypróbowałam na żywym organizmie :)
Jeśli
chodzi o bakalie w serniku polecam sprawdzona metodę polegająca
na sparzeniu, ostudzeniu i posypaniu maka pszenną. Dzięki temu nie
opadną na dno.
Biszkopt
czyli ciasto mistrzów!
Biszkopt
charakteryzuje się lekkością i puszystości, której mogą
pozazdrość mu inne wypieki. Aby biszkopt był delikatny i pulchny
należy przesiać mąkę, której będziemy używać. Należy również
(a może przede wszystkim) dobrze ubić białka jajek.
Trzepaczka i
miska do ubijania piany musi być absolutnie czysta i sucha, a białka
idealnie oddzielone od żółtek i schłodzone. Nawet odrobina żółtka
przeszkadza w ubiciu piany na sztywno. Warto też dodać 2 łyżki białego wina wytrawnego lub 1 octu
winnego.
Aby
blat biszkoptowy był idealnie płaski należy wysmarować tłuszczem tylko spód formy w której będziemy
piekli. Nie
smarujemy boków formy, gdyż istnieje prawdopodobieństwo, że ciasto
od nich odejdzie a środek się wybrzuszy. Innym sposobem jest tzw.
„rzucanie biszkoptem” z wysokości około
20 cm na blat czy stół.
Jedną
z przyczyn dlaczego biszkopt czasami nie wychodzi jest zwlekanie z
wstawieniem ciasta do piekarnika. Biszkopt jak komunikacja miejska
nie lubi czekać.
Jeśli
pieczemy biszkopt z przeznaczeniem na tort, możemy z czystym
sumieniem zrobić to dzień wcześniej... będzie się łatwiej
rozkrawać na blaty i przekładać kremem.
Jak
utrzeć komuś nosa czyli ciasto ucierane
Ciasto
ucierane jest ponoć najprostszym z ciast, ale zakalec od czasu do czasu może
się przydarzyć każdemu. Aby tego uniknąć należy się trzymać ogólnych
wytycznych:
Wszystkie
składniki potrzebne do pieczenia ciasta powinny być w temperaturze
pokojowej. Dzięki temu cukier szybciej rozpuści się ucierany z
masłem czy jajkami. Masa ucierana do białości mikserem lub
ręcznie powinna być bardzo gęsta i jednolita.
Jeżeli
chcemy uzyskać lekkie i puszyste ciasto, oddzielamy białka od
żółtek i ubijamy sztywną pianę dodatkiem szczypty soli, a żółtka
ucieramy osobno z cukrem, bądź z cukrem i tłuszczem. Mąkę
powinno się przesiewać z proszkiem do pieczenia dzięki czemu
ciasto będzie bardziej puszyste. Płyny (mleko, olej, alkohol itd.) wlewamy
dopiero po wsypaniu mąki i wymieszaniu jej. Jako ostatnie dodajemy
owoce i orzechy. Dobrze jest oprószyć bakalie mąką - nie będą
wówczas opadały na dno ciasta.
Ciasto
ucierane pieczone w zbyt wysokiej temperaturze spali się z zewnątrz, w środku
pozostanie surowe. Pieczone w temperaturze zbyt niskiej,
wysuszy się, a brzegi nadmiernie stwardnieją.
Nieistniejące
ciasto czyli drożdżowiec
Nieistniejące
bo mimo, iż uwielbiam piec i robię to często to nigdy w życiu nie
upiekłam ani jednego ciasta drożdżowego. Powód jest raczej
prosty... nie cierpię drożdżowca :P
W związku z tym, że go nie piekę i nie znam się na nim nie będę udawać eksperta. Mimo to uznałam, iż trzeba oddać mu honor i chociaż wymienić wśród najpopularniejszych wypieków :)
W związku z tym, że go nie piekę i nie znam się na nim nie będę udawać eksperta. Mimo to uznałam, iż trzeba oddać mu honor i chociaż wymienić wśród najpopularniejszych wypieków :)
ja tam wszystkie rodzaje ciast kocham :)
OdpowiedzUsuń