piątek, 3 kwietnia 2015

Scotch egg - jajka w mięsie

  Wesołego Alleluja, niech się jajko w brzuszkach kula...
Wszystkiego najlepszego w dni Wielkanocne, czasu spędzonego w rodzinnej atmosferze, odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;)
Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. 
PYCHA!






Składniki:

8 jajek klasy M

500g mięsa mielonego indyczego
1 bułka kajzerka
jajko + żółtko
średnia biała cebula
dwa ząbki czosnku
100ml mleka pełnego
bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
3-4 łyżki masła klarowanego



Wykonanie:

Jajka gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly