Wesołego Alleluja, niech się jajko w brzuszkach kula...
Wszystkiego najlepszego w dni Wielkanocne, czasu spędzonego w rodzinnej atmosferze, odłączonych komórek i laptopów, wylogowania się z fejsa i istagrama;)
Zanim na święta wyłączę komputer podrzucam Wam bardzo smaczną i
ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry.
PYCHA!
Składniki:
8
jajek klasy M
500g mięsa mielonego indyczego
1 bułka kajzerka
jajko + żółtko
średnia biała cebula
dwa ząbki czosnku
100ml mleka pełnego
bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
3-4 łyżki masła klarowanego
1 bułka kajzerka
jajko + żółtko
średnia biała cebula
dwa ząbki czosnku
100ml mleka pełnego
bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia
curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz
3-4 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Jajka gotujemy w
wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy,
obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na
łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do
mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę,
oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie
wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym
pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową. Z masy formujemy w
dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie
dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich
obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron
na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu
pomidorowego lub sosu czosnkowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz