W nawiązaniu do żurku, który pojawił się na blogu kilka dni temu, chciałam podzielić się z Wami przepisem na domowy zakwas. Spotkałam się z głosami że przygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja!
Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :)
Składniki:
7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000
kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
litr przegotowanej letniej wody
opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki)
5 ząbków czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
litr przegotowanej letniej wody
opcjonalnie: 2-3 ziarna czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Zagotować litr wody i pozostawić do ostygnięcia. Ząbki
czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia
włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele
angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć.
Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia)
przykryte talerzykiem lub gazą.
Rady
Przygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby
pasował do gustów smakowych domowników, zmniejszyć lub zwiększyć ilość
danego składnika lub też całkowicie go pominąć. Z gotowym zakwasem nie
da się tego zrobić ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz