Sałatka
z serii „co wymyśli baba na zakupach”. Szwendając się po
dziale warzywnym, próbowała wymyślić sałatę do obiadu. W oko
wpadły mi pieczarki i seler naciowy. Tak powstała sałatka lekka,
szybka i pełna smaków.
SKŁADNIKI:
główka
sałaty masłowej
pól
słoiczka suszonych pomidorów + oliwa
½
czerwonej papryki
2
gałązki selera naciowego
czerwona
cebula
10-12
małych pieczarek
oliwa
do smażenia
sól,
czarny pieprz, czarnuszka
WYKONANIE:
Pieczarki
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i przekrawamy na pół. Na
patelni rozgrzewamy niewielka ilość oliwy i przesmażamy na nim
pieczarki, doprawiając sola ziołową i świeżo mielonym czarnym
pieprzem. Studzimy.
Suszone
pomidory odsączamy z oliwy na sitku. Oliwę zachowujemy.
Sałatę
myjemy i osuszamy. Rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa myjemy ,
seler kroimy w plasterki, paprykę w drobna kostkę, a cebule w
cienkie plasterki.
Na
talerze nakładamy sałatę. Na nią wykładamy paprykę, seler
naciowy, krążki cebuli i cale kawałki suszonych pomidorów. Na
wierzch dodajemy kawałki przesmażonych pieczarek. Całość
skrapiamy pomidorowa oliwą i posypujemy sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz czarnuszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz