piątek, 13 marca 2015

Pisklaki - jajka faszerowane zielonym groszkiem

  Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" - pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na Wielkanocnego śniadania.

 
Składniki
5 jajek
80g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
ziarna pieprzu, czerwona papryka
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki temu nie popękają). Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga połówkę jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z czerwonej papryki.

Dodane przez: Kloruś

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly