Widzę, że kurczaczki Wam się spodobały, proponuje więc kolejne danie z serii "sympatyczne zwierzaki" -
pisklaki z zielonym groszkiem. Będą miłym towarzyszem na
Wielkanocnego śniadania.
5
jajek
80g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
ziarna pieprzu, czerwona papryka
80g mrożonego zielonego groszku
2 łyżki majonezu
sól, czarny pieprz
do dekoracji:
ziarna pieprzu, czerwona papryka
Sposób
przygotowania
Jajka
gotujemy wodzie z dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo (dzięki
temu nie popękają). Studzimy i obieramy ze skorupek. Małym
nożykiem wycinamy zygzak wokół górnej części jajka i delikatnie
wyciągamy żółtko. Groszek gotujemy w osolonej wodzie na miękko.
Studzimy i blendujemy razem z żółtkiem i majonezem na gładka
masę. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym pieprzem. Masę
groszkową przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy rozetki
w miejsca po żółtkach. Na rozetkach układamy druga połówkę
jajek. Dekorujemy tworząc oczka z ziaren pieprzu i buzię z
czerwonej papryki.
Śliczne))
OdpowiedzUsuńUrocze :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że już po Wielkanocy...
OdpowiedzUsuń