Przepis na babkę majonezowa dostałam
wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę
karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)
Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
190g majonezu
100ml oleju
szczypta soli
na polewę: łyżka masła
100g cukierków irysy
50ml śmietany kremówki
posypka cukrowa
szklanka cukru
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
190g majonezu
100ml oleju
szczypta soli
na polewę: łyżka masła
100g cukierków irysy
50ml śmietany kremówki
posypka cukrowa
Wykonanie:
Białka ubijamy z
szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas
mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do
pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy
w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka".
W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy.
Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając,
aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy
kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy
równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową.
Smacznego :)
Majonezowa? Nie wierzę :) Da się zrobić coś pysznego z majonezu? Co on daje ciastom ? :)
OdpowiedzUsuńW weekend będę pierwszy raz taką piec - trochę mnie przeraża ten majonez;)
OdpowiedzUsuńPiękna :) Jadłam kiedyś babkę majonezową - sama jednak nie miałam okazji jej jeszcze piec :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować! naprawdę jest pyszna! majonez zastępuje tłuszcz (w końcu w większości to olej) i dodaje babce puszystości i lekko wytrawnej nutki. Nie ma potrzeby się jej bać. Przepis jest w rodzinie od kilkudziesięciu lat i naprawdę wart jest wypróbowania!
OdpowiedzUsuńAle napewno tylko po pół szklanki mąki jednej i drugiej?
OdpowiedzUsuńtak, pół szklanki pszennej i pól szklanki ziemniaczanej :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia:)
OdpowiedzUsuńseksownedziewczyny.com,xhamsterlive.com,
radio randka elka