poniedziałek, 16 marca 2015

Babka majonezowa z karmelową polewą

Przepis na babkę majonezowa dostałam wiele lat temu i często z niego korzystam. Od siebie dodałam polewę karmelową, która dodaje babce "tego czegoś" ;)


 

Składniki:
4 jajka
szklanka cukru
1/2 szklanki maki tortowej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
2 łyżki proszku do pieczenia
190g majonezu
100ml oleju
szczypta soli

na polewę: łyżka masła
100g cukierków irysy
50ml śmietany kremówki

posypka cukrowa

Wykonanie:
Białka ubijamy z szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy kolejno cały czas mieszając cukier, żółtka, przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, majonez i olej aż do uzyskania jednolitej masy. Pieczemy w 180 stopniach C przez 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". W małym rondelku roztapiamy masło i wkładamy cukierki irysy. Roztapiamy je na bardzo małej mocy kuchenki cały czas mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy cukierki się roztopią dolewamy kremówkę cały czas mieszając. Jednolitą, gęsta polewę wylewamy równomiernie na babkę i szybko posypujemy posypką cukrową. Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Majonezowa? Nie wierzę :) Da się zrobić coś pysznego z majonezu? Co on daje ciastom ? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W weekend będę pierwszy raz taką piec - trochę mnie przeraża ten majonez;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna :) Jadłam kiedyś babkę majonezową - sama jednak nie miałam okazji jej jeszcze piec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam wypróbować! naprawdę jest pyszna! majonez zastępuje tłuszcz (w końcu w większości to olej) i dodaje babce puszystości i lekko wytrawnej nutki. Nie ma potrzeby się jej bać. Przepis jest w rodzinie od kilkudziesięciu lat i naprawdę wart jest wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale napewno tylko po pół szklanki mąki jednej i drugiej?

    OdpowiedzUsuń
  6. tak, pół szklanki pszennej i pól szklanki ziemniaczanej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly