środa, 18 marca 2015

Pasztet staropolski

Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma bardzo wyrazisty smak.






Składniki

1kg rozbefu (wołowina)
1kg świeżego boczku
1kg karkówki
1kg szynki
1/2kg wątróbki wieprzowej
5 białych cebul
duży seler korzeniowy
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
5 bułek pszennych
7 jajek
2 szt. gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Bułki moczymy w wodzie lub mleku. Mięsa (bez wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4 części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule, odciśnięte bułki i seler mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h.






Piekę pasztet w aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm.
Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly