Przepis na ten pasztet jest w rodzinie od
lat. Przygotowuje go wielu członków rodziny, ale nikt nie odważył się zmodyfikować receptur. Są takie klasyczne przepisy, które są doskonałe i nie ma
potrzeby ich zmieniać ;)
Dzięki kilku rodzajom mięsa pasztet ma
bardzo wyrazisty smak.
Składniki
1kg rozbefu (wołowina)
1kg świeżego boczku
1kg karkówki
1kg szynki
1/2kg wątróbki wieprzowej
5 białych cebul
duży seler korzeniowy
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
5 bułek pszennych
7 jajek
2 szt. gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny mielony
1kg świeżego boczku
1kg karkówki
1kg szynki
1/2kg wątróbki wieprzowej
5 białych cebul
duży seler korzeniowy
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
5 bułek pszennych
7 jajek
2 szt. gałki muszkatołowej
sól, pieprz czarny mielony
Sposób
przygotowania
Bułki moczymy w wodzie lub mleku. Mięsa (bez
wątróbki) wraz z obranymi cebulami, obranym i rozkrojonym na 4
części selerem oraz po pół opakowania pieprzu czarnego
ziarnistego, liścia laurowego i ziela angielskiego zalewamy wodą.
Solimy i gotujemy do miękkości mięs. Na pół godziny przed końcem
gotowania dodajemy wątróbkę. Mięsa, wątróbkę, cebule, odciśnięte bułki i seler
mielimy w maszynce do mięsa trzykrotnie. Dodajemy 7 jajek, zmielone
dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony
czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i
wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5
h.
Piekę pasztet w
aluminiowych foremkach jednorazowych dostępnych w marketach. Z
wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o
wymiarach 25x10cm.
Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.
Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może tez stanowić świetny upominek wielkanocny dla gości.
Każda z nas ma ulubiony przepis na pasztet staropolski. Mój nieco się różni, ale i ten wygląda na pyszny :-)
OdpowiedzUsuń