Będąc na zakupach usłyszałam jak
pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową.
Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku
więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do
niej czegoś od siebie.
Składniki
500g pieczarek
2 białe cebule
ząbek czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, biały pieprz
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 selera
korzeń pietruszki
2 łyżki masła orzechowego
do dekoracji:
gęsta, kwaśna śmietana
orzechy ziemne
natka pietruszki
2 białe cebule
ząbek czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, biały pieprz
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 selera
korzeń pietruszki
2 łyżki masła orzechowego
do dekoracji:
gęsta, kwaśna śmietana
orzechy ziemne
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Seler i pietruszkę myjemy i obieramy.
Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Na
patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę
masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy
na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i
dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy
do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do
bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę
miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i
dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym
pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany,
plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.
niezwykle apetyczna i zapewne bardzo kremowa, a dodatek masła orzechowego to rewelacja!
OdpowiedzUsuńmusi być pyszne!
OdpowiedzUsuń