wtorek, 10 lutego 2015

Zupa krem pieczarkowo-orzechowa

Będąc na zakupach usłyszałam jak pewna pani pytała męża czy ugotują dzisiaj zupę pieczarkową. Nigdy jej nie gotowałam ale rozmarzyłam się na myśl o jej smaku więc postanowiłam zrobić. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do niej czegoś od siebie.





Składniki
500g pieczarek
2 białe cebule
ząbek czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, biały pieprz
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1/2 selera
korzeń pietruszki
2 łyżki masła orzechowego

do dekoracji:
gęsta, kwaśna śmietana
orzechy ziemne
natka pietruszki

Sposób przygotowania
Seler i pietruszkę myjemy i obieramy. Kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy. Gdy się ogrzeje dodajemy łyżkę masła. Cebulę siekamy w kostkę, czosnek w plasterki przesmażamy na tłuszczu. Pieczarki myjemy i osuszamy. kroimy w plasterki i dokładamy do cebulki. Przesmażamy aż będą miękkie. doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Pieczarki z cebulka dokładamy do bulionu z warzywami, pozostawiaj kilka pieczarek do dekoracji. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem. Dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Serwujemy udekorowane łyżką gęstej kwaśnej śmietany, plasterkami pieczarek oraz posiekanymi orzechami ziemnymi.

2 komentarze:

  1. niezwykle apetyczna i zapewne bardzo kremowa, a dodatek masła orzechowego to rewelacja!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly