Dzisiaj krótko, zwięźle i na temat o moich ulubionych nasionkach. Przyznaje się bez bicia że dodaje je do wszystkie (nawet deserów) bo są pyszne i baaardzo zdrowe. Przeczytajcie sami
Siemię lniane to nic innego jak nasiona
lnu. Po zalaniu ciepłą
wodą powiększają swoją objętość, otaczając się dużą
ilością śluzu.
Można
kupić siemię w postaci niełuskanych ziarenek, mielone i w
tabletkach. W tych dwóch ostatnich formach jest zwykle pozbawione
kwasów tłuszczowych (czyli odolejone), a mielenie powoduje
utlenienie związków zawartych w nasionach. Dlatego tez polecam
siemię w formie niełuskanej.
Siemię pełne jest dobroczynnych
kwasów tłuszczowych, błonnika, witaminy E oraz pomaga w
dolegliwościach pokarmowych do tego kosztuje ledwie kilka złotych.
Wartości odżywcze
Siemię
lniane
zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3. (podobna do
zawartości tych kwasów w rybach). W składnie nasion lnu można
wchodzi tłuszcz roślinny w ilości 38-44%, z czego około 60%
stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, a około 15%
kwasy tłuszczowe omega-6.
Poza
dobroczynnymi kwasami tłuszczowymi w nasionach lnu odnajdziemy
również: witaminę E, błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny,
substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany,
czyli fitoestrogeny.
Właściwości zdrowotne
Wymienione składniki powodują, że
siemię lniane obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza
wchłanianie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto wykazuje
właściwości przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe i
przeciwzapalne. Ze względu na znaczna zawartość kwasów omega-3 i
-6 polecany osobom, które wykluczyły ze swojej diety ryby.
Nasiona lnu
świetnie osłaniają przewód
pokarmowy.
Po zalaniu ciepłą wodą powiększają swoją objętość, otaczając
się dużą ilością śluzu, który powleka błony śluzowe żołądka
i przełyku, działając osłaniająco i regenerująco na błonę
przewodu pokarmowego. Od lat siemię jest stosowane w stanach
zapalnych przewodu pokarmowego jak również w chorobie wrzodowej
żołądka i dwunastnicy. Mimo, iż istnieje szereg dobrych leków,
które likwidują wspomniane choroby siemię lniane jest cały czas
stosowane jako czynnik wspomagający leczenie. Śluz z nasion lnu
długo nie traci lepkości dlatego też przemieszcza się aż do
jelita grubego, zatrzymując szkodliwe związki i utrudniając ich
wchłanianie. Nasiona mają także właściwości lekko
przeczyszczające, gdyż pęczniejąc w jelicie grubym, przyśpieszają
ruchy robaczkowe, ułatwiając wypróżnianie.
Siemię lniane świetnie wspomaga
odchudzanie, gdyż po
pierwsze reguluje poziom cholesterolu w organizmie, a z tym osoby z
nadwagą mają często duży problem. Po drugie zaś, wywołuje
wrażenie sytości, dzięki czemu ograniczają apetyt. W rezultacie
udaje się uniknąć nadprogramowych kalorii. Oczywiście, nie należy
się spodziewać, że zrzuci się zbędne kilogramy wyłącznie z
pomocą siemienia lnianego, gdyż ono jedynie wspomaga odchudzania a
kluczem do sukcesu jest zbilansowana dietą i aktywność fizyczna.
Z
czym to jeść?
Siemię
lniane możemy spożywać w formie nasionek lub mielonej. Jeśli
mielonej to polecam kupować całe ziarenka i mielić je w domu w
blenderze lub młynku do kawy i zużywać na bieżąco. Kupione w
sklepie mielone siemię jest odolejone czyli pozbawione dobroczynnych
kwasów omega-3 i -6 a także utlenione.
Mielone siemię możemy dodawać łatwo
przemycić rodzinie dodając je właściwie do wszystkiego: wypieków
ciast, ciasteczek, domowego pieczywa, pulpetów, pieczeni rzymskiej,
gulaszy, sosów, zup.
W formie nasion można je stosować w
owsiance, musli, jogurcie, ciastkach, wypiekach, pieczywie czy
sałatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz