Dziś Tłusty Czwartek a więc pączko- i faworkobranie.
Idąc nieco pod prąd proponuje słodycz, po którym nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia.
Awokado zawiera spore ilości kwasu linolowego, który obniża cholesterol, oraz potas regulujący ciśnienie krwi. Kakao jest bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Świetnie wpływa na samopoczucie i koncentrację, redukuje stres i wyczerpanie. A miodzik ma właściwości antybakteryjne, wzmacnia serce i odżywia mózg.
Kiedy zobaczyłam podobny przepis na
Facebooku ad razu wiedziała, że go przygotuje. Świetna alternatywa
dla tradycyjnego kremu czekoladowego. Dużo zdrowsza i mnie
kaloryczna. Bez dodatku cukru i tłuszczu. Daje głowę że niewielu
odgadnie co jest podstawą tego pysznego kremu ;)
Składniki:
1
dojrzałe awokado
3
łyżeczki kakao
3
łyżeczki miodu
Sposób
przygotowania:
Awokado powinno być miękkie i dojrzałe
(ale nie brązowe). Jeśli jest twarde wińmy je w gazetę i zostawmy
na dzień/dwa. Awokado rozkrawamy na pól i wyciągamy miąższ.
Łączymy z kakao i miodem i miksujemy blenderem na gładka masę. Wg
upodobań można dodać więcej lub mniej kakao i miodu lub też
dodać mielone orzechy czy cynamon. Przechowujemy w lodówce.
pyszny, a jaki prosty :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
OdpowiedzUsuń