Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar.
Składniki:
(na tortownicę 26cm)
Ciasto migdałowe:
4 jajka
60g migdałów z łupinką (nieblanszowanych)
120g cukru
50g maki tortowej
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego
Masa migdałowa:
124g masła
24g cukru
2,5 jajka M
125g migdałów nieblanszowanych
25 ml rumu
Biszkopt kakaowy:
8 jajek
110g cukru
100g mąki tortowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Masa śmietankowa:
400ml śmietanki kremówki 36%
250g mascarpone
kilka kropli aromatu migdałowego
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
migdały w słupkach
migdały w całości nie blanszowane
Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowe:
Migdały mielimy np. w młynku do kawy. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut.
Masa migdałowa:
Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski.
Masa śmietankowa:
Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.
Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałową i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty.
Czas przygotowania: 140’
Trudność: średnie
Ilość porcji: 16
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńi zapraszamy do nas:
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Torcik wygląda przepysznie :-) ale Przemo ma kochającą żonę, że mu takie pyszności przygotowuje - super :-) uwielbiam Pani blog... pozdrawiam..,
OdpowiedzUsuńBardzo efektownie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńDobrze ma z Tobą ten Twój mąż :)