niedziela, 1 lutego 2015

Tort migdałowy w paski

Tort migdałowy wymarzył sobie na urodziny mój mąż. To było moje pierwsze podejście do tego wypieku a mąż skomplementował, że najlepsze z wszystkich dotychczasowych. Mimo, iż lubię wypróbowywać nowe przepisy i rzadko piekę dwa razy te same ciasta, z pewności wpisze się na stałe w mój tortowy repertuar.




Składniki:
(na tortownicę 26cm)


Ciasto migdałowe:

4 jajka

60g migdałów z łupinka (nieblanszowanych)

120g cukru

50g maki tortowej

łyżeczka proszku do pieczenia

kilka kropli aromatu migdałowego


Masa migdałowa:

124g masła

24g cukru

2,5 jajka M

125g migdałów nieblanszowanych

25 ml rumu


Biszkopt kakaowy:

8 jajek

110g cukru

100g mąki tortowej

2 łyżki maki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki kakao


Masa śmietankowa:

400ml śmietanki kremówki 36%

250g mascarpone

kilka kropli aromatu migdałowego

cukier puder do smaku


Dodatkowo:

migdały w słupkach

migdały w całości nie blanszowane


Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe:

Migdały mielimy w blenderze. Jajka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z datkiem szczypty soli. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenia i aromat migdałowy. Pieczemy w tortownicy o średnicy 26cm w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 20 minut.
Masa migdałowa:

Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Jedno jajko rozbijamy do szklanki bełtamy i połowę dodajmy do masy. Dodajemy także 2 całe jajka i rum. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut przed nałożeniem na ciasto migdałowe. 
 

Biszkopt kakaowy:

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Stopniowo nie przerywając miksowania dodajemy kolejno cukier, żółtka, kakao oraz maki przesiane z proszkiem o pieczenia. Pieczemy w prostokątnej formie o wymiarach 39x23cm 180 stopniach C przez około 20 minut do tzw. „suchego patyczka”. Ciepły biszkopt układamy na posypanej cukrem pudrem czystej ściereczce kuchennej. Posypujemy wierzch cukrem pudrem i zawijamy w roladę. Studzimy i kroimy na 4 równej szerokości paski.

Masa śmietankowa:

Dobrze schłodzona kremówkę ubijamy z cukrem pudrem aż do uzyskania lekkich fal. Stopniowo dodajemy mascarpone. Miksujemy aż masa będzie jednolita bez grudek sera. Dodajemy kilka kropli aromatu migdałowego.



Na ciasto migdałowe nakładamy masę migdałowa i równomiernie rozprowadzamy. Na każdym z pasków biszkopta kakaowego nakładamy warstwę masy śmietankowej. Układamy spirale z biszkoptu z masą zaczynając od środka spodu migdałowego. Wierzch i boki smarujemy pozostałą masa śmietankową. Migdały mielimy w blenderze i dekorujemy nimi boki oraz wierzch tortu. Całość wieńczymy słupkami migdałów i listami mięty.




3 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    i zapraszamy do nas:
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda przepysznie :-) ale Przemo ma kochającą żonę, że mu takie pyszności przygotowuje - super :-) uwielbiam Pani blog... pozdrawiam..,

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo efektownie się prezentuje :)
    Dobrze ma z Tobą ten Twój mąż :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly