Pizzę
uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna.
Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi
dodatkami.
Składniki:
ciasto:
30g
drożdży
240ml
mleka
łyżeczka
cukru
280g
maki pszennej tortowej
70g
maki żytniej pełnoziarnistej
pół
łyżeczki soli
2
łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
kiełbasa
swojska
boczek
cebula
orzeszki
ziemne
sos
pomidorowy
ser
mozarella
oregano
Sposób
przygotowania:
Ciasto:
Mleko
podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże
z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy
rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w
misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką.
Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.
Rozwałkowujemy
na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos
pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz
orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14
minut.
Z chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco
OdpowiedzUsuń