wtorek, 3 lutego 2015

Pizza pszenno-żytnia z orzeszkami

Pizzę uwielbiają chyba wszyscy. Ta je cienka, chrupiąca i bardzo smaczna. Dodatek orzeszków ziemnych świetnie komponuje się z wyrazistymi dodatkami.




Składniki:

ciasto:
30g drożdży
240ml mleka
łyżeczka cukru
280g maki pszennej tortowej
70g maki żytniej pełnoziarnistej
pół łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:
kiełbasa swojska
boczek
cebula
orzeszki ziemne
sos pomidorowy
ser mozarella
oregano

Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mleko podgrzewamy. W ciepłym(nie gorącym!) mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką cukru. Dodajemy maki, sól i oliwy z oliwek. Wyrabiamy rekami jednolite, nie lepiące się do dłoni ciasto. Umieszczamy w misce wysmarowanej oliwą z oliwek i przykrywamy czystą ściereczką. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 45-60 minut.

Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy. Nakłuwamy widelcem i rozprowadzamy sos pomidorowy. Nakładamy dodatki i posypujemy startym serem oraz orzeszkami ziemnymi. Pieczemy w 230 stopniach C przez około 14 minut.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly