piątek, 6 lutego 2015

Chleb orkiszowy z orzechami

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych.






Składniki:

25g drożdży

500ml ciepłej wody

500g maki orkiszowej typ 2000

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

10 łyżek siemienia lnianego

10 łyżek pestek słonecznika

10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych



Sposób przygotowania:

Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub bawełnianym woreczku (nie w foli!).





5 komentarzy:

  1. Witaj Sandro :) ! Od razu po lekturze powyższego przepisu wzięłam się do pracy i.. jestem zachwycona :) ! Chleb jest REWELACYJNY :) ! A że do tego tak prosty w wykonaniu, to od wczoraj zajmuje na mojej domowej liście wypiekanego pieczywa 1. miejsce :) ! Czytając Twojego bloga trafiłam na przepis " orzechowe bułeczki " i wtedy skojarzyłam z moim ulubionym przepisem na te bułeczki zamieszczonym w czasopiśmie Kobieta i Życie. Tam widniały Twoje dane : imię i nazwisko. To mnie zachęciło do tego, by tu bywać jak najczęściej, a Twój blog dodaję do ulubionych :). Pozdrawiam Cię serdecznie :) !

    OdpowiedzUsuń
  2. jest mi bardzo miło, że moje przepisy się spodobały :) Zapraszam do obserwowania nowych wpisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i czekam na nowe przepisy :). A jak widać doceniam je nie tylko ja i tu zaglądający. Gratulacje za wyróżnienie w konkursie :).

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! czy mogę dodać mąkę pszenną graham tp.1850 zamiast orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
  5. myślę ze graham sprawdzi się równie dobrze :) pozdarwiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly