Uwielbiam zapach domowego
chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do
żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w
trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się
mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie
chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów
tłuszczowych i składników mineralnych.
Składniki:
25g drożdży
500ml ciepłej wody
500g maki orkiszowej typ 2000
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
10 łyżek siemienia lnianego
10 łyżek pestek słonecznika
10 łyżek posiekanych
orzeszków ziemnych
Sposób
przygotowania:
Drożdże rozrabiamy w ciepłej
(nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną
mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy.
Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte
czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna
formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto.
Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach
przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około
50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym lub
bawełnianym woreczku (nie w foli!).
Witaj Sandro :) ! Od razu po lekturze powyższego przepisu wzięłam się do pracy i.. jestem zachwycona :) ! Chleb jest REWELACYJNY :) ! A że do tego tak prosty w wykonaniu, to od wczoraj zajmuje na mojej domowej liście wypiekanego pieczywa 1. miejsce :) ! Czytając Twojego bloga trafiłam na przepis " orzechowe bułeczki " i wtedy skojarzyłam z moim ulubionym przepisem na te bułeczki zamieszczonym w czasopiśmie Kobieta i Życie. Tam widniały Twoje dane : imię i nazwisko. To mnie zachęciło do tego, by tu bywać jak najczęściej, a Twój blog dodaję do ulubionych :). Pozdrawiam Cię serdecznie :) !
OdpowiedzUsuńjest mi bardzo miło, że moje przepisy się spodobały :) Zapraszam do obserwowania nowych wpisów :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na nowe przepisy :). A jak widać doceniam je nie tylko ja i tu zaglądający. Gratulacje za wyróżnienie w konkursie :).
OdpowiedzUsuńwitam! czy mogę dodać mąkę pszenną graham tp.1850 zamiast orkiszowej?
OdpowiedzUsuńmyślę ze graham sprawdzi się równie dobrze :) pozdarwiam
OdpowiedzUsuń